Sarcofaag, kostuums, huizen, museum, grafkapel of kathedraal: kies zelf welk erfgoed eerste Erfgoed Challenge wint

Er komt een eerste "Erfgoed Challenge", georganiseerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het doel van het initiatief is om kunstschatten en monumenten meer onder de aandacht te brengen en een betere zorg te bieden. Zes heel uiteenlopende vormen van erfgoed maken kans op de prijs, waarvoor iedereen nog tot 21 november zijn stem kan uitbrengen.

In de aanloop naar 2030, waarin we de de 200ste verjaardag van België vieren, wil het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) via de Erfgoed Challenge elk jaar minstens één erfgoedschat opnieuw doen schitteren. Voor deze eerste editie heeft het KIK zes uiteenlopende kandidaat-winnaars geselecteerd, uit verschillende periodes en plaatsen.

De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay (ca. 730): de enige ter wereld met een menselijke afbeelding en een opschrift.

© KIK-IRPA

Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk (17e eeuw): een barok ensemble met schilder- en beeldhouwkunst.

© KIK-IRPA

Art Nouveau-woningen in Brussel (eind 19e-begin 20e eeuw): unieke totaalkunstwerken die het jonge België internationaal op de kaart hebben gezet.

© KIK-IRPA

De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende (ca. 1911-1932): kleurrijke kostuums door Ensor ontworpen voor zijn ballet Gamme d’Amour.

© Mu.ZEE, Danny de Kievith

De gipsotheek van Constantin Meunier (Elsene, 2e helft 19e-begin 20e eeuw): een verzameling fragiele gipsen beelden, die het creatieproces van de meester tonen.

© KMSKB/CedricVerhelst

De schatten van de kathedraal van Doornik (7e-20e eeuw): rijke collectie West-Europese kunstwerken en sierobjecten.

© KIK-IRPA

Iedereen kan vanaf vandaag tot 21 november stemmen op zijn favorieten via de website van het KIK. Uit de top drie kiest een commissie een winnaar, die wordt bekendgemaakt op donderdag 2 december. 

Rond het winnende stuk wordt een plan opgesteld, zodat het in de toekomst optimaal verzorgd wordt. Er kan bvb. een duurzame restauratiebehandeling worden gepland, de bewaaromgeving kan geoptimaliseerd worden, of de publieksopstelling kan veranderen. 

De bedoeling is om in aanloop naar 2030 elk jaar een nieuw erfgoedproject op te starten. Vanaf volgend jaar zullen beheerders van erfgoed zelf kandidaat-projecten kunnen voordragen.

"Erfgoed, dat zijn prachtige kunstwerken, objecten en gebouwen met een innige betekenis voor individu en samenleving. Mijn hart breekt als ik zie hoe groot de noden zijn en hoe beperkt de aandacht en middelen. Met deze Erfgoed Challenge willen we daar verandering in brengen", aldus Hilde De Clercq, algemeen directeur ad-interim van het KIK.

Meest gelezen