Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws

Minister Vandenbroucke: ‘We zitten in de vierde golf’, ook CD&V en Open Vld willen nu uitbreiding coronapas in Vlaanderen

Minister Vandenbroucke: ‘We zitten in de vierde golf’, ook CD&V en Open Vld willen nu uitbreiding coronapas in Vlaanderen
Beeld Photo News

‘We staan aan het begin van een vierde besmettingsgolf’, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in VTM Nieuws en Terzake. ‘We moeten ons allemaal schrap zetten’, klinkt het nog, want ‘de cijfers zullen de komende dagen nog fors stijgen’. Er is ook steeds meer animo voor een uitbreiding van de coronapas in Vlaanderen, bleek vanmiddag in de Kamer. Al houdt N-VA het been stijf.

Bekijk hieronder de uitleg van minister Vandenbroucke in VTM Nieuws

Video wordt geladen...

“De cijfers zijn niet goed. We zitten duidelijk in een vierde golf. Dat was op zichzelf te verwachten, maar we gaan de komende dagen nog een heel forse stijging van de cijfers zien. Er zal ook jammer genoeg een steile stijging zijn van het aantal ziekenhuisopnames. We gaan ons schrap moeten zetten om de vierde golf aan te pakken”, zei Vandenbroucke in ‘Terzake’.

Goed blijven testen blijft belangrijk, verklaart minister Vandenbroucke. “We moeten alles wat we in huis hebben, gebruiken om deze epidemie te bestrijden. Dat betekent onder meer: blijven testen. Maar ik wil dat de huisartsen niet overrompeld worden door mensen die vragen om een attest om naar een testcentrum te gaan.”

Om die reden beslisten de ministers van volksgezondheid vandaag dat wie ziek is en twijfelt of hij naar de huisarts moet voor een coronatest, binnenkort gebruik zal kunnen maken van een nieuwe tool waarmee hij of zij indien nodig een code ontvangt om naar een testcentrum te gaan. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Gezondheid beslist

Mondmaskers

Vandenbroucke roept iedereen op om waakzaam te zijn, en om een mondmasker te blijven gebruiken, ook al is dat niet meer verplicht.  “Het is niet omdat er geen algemene verplichting meer is, dat het geen nuttig instrument kan zijn”, zegt hij in ‘Terzake’. “Als je je ziek voelt, blijf thuis. Besmet niemand. En draag een mondmasker als je naar de winkel gaat.”

Derde prik

Experts buigen zich ook over het heil van een derde coronaprik. “Als dat nodig is, dan zullen we dat doen”, zegt Vandenbroucke, die zegt te wachten op het wetenschappelijk advies dat begin november verwacht wordt. “Een derde prik voor zorgpersoneel zit er wellicht wel aan te komen.”

Coronapas

Vandenbroucke pleit al langer voor een uitbreiding van het Covid Safe Ticket (CST), ook wel bekend als de coronapas. In Vlaanderen is de toepassing van het CST beperkt. Een CST is verplicht om te kunnen reizen binnen de EU en om een evenement bij te wonen. 

Vandenbroucke wil het gebruik ervan uitbreiden, zoals in Brussel, waar je ook een coronapas moet kunnen voorleggen in de horeca en in sportclubs.

De Vlaamse regering zag zo’n uitbreiding totnogtoe niet zitten. Al treden CD&V en Open Vld, die toch ook in de Vlaamse regering zitten, de socialist nu bij. “Het CST is wat ons betreft een middel bij uitstek om op een veilige manier te kunnen blijven genieten van onze vrijheden. Het gebruik van het CST staat niet gelijk aan een pasjesmaatschappij”, zegCD&V-t Kamerlid Franky Demon.

Ook voormalig minister van Volksgezondheid en huidig federaal fractieleider Maggie De Block (Open Vld) houdt de mogelijkheid van een uitbreiding open. “De discussie zal opnieuw gevoerd moeten worden over wat wij ervoor over hebben om onze vrijheid zoveel mogelijk te kunnen bewaren”, zegt ze in ‘Villa Politica’. “Als dat de coronapas is, zoals men in Brussel gedaan heeft, zal dat terug op de tafel komen.”

N-VA, de derde partij in de Vlaamse regering, wil echter nog steeds niet weten van een uitbreiding.