De Britse premier Boris Johnson en Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern concretiseerden het akkoord woensdag in een videogesprek. ©  via REUTERS

Verenigd Koninkrijk sluit vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland

Na Australië en Japan heeft het Verenigd Koninkrijk een vrijhandelsakkoord met Nieuw-Zeeland gesloten. Londen wil zo zijn handelsrelaties versterken in de Indo-Pacifische regio en proberen toe te treden tot het Trans-Pacifische vrijhandelsakkoord.

Bron: BELGA

De Britse premier Boris Johnson en zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot Jacinda Ardern concretiseerden het akkoord woensdag in een videogesprek, zegt het Britse ministerie van Buitenlandse Handel in een persbericht. “Het is een uitstekend vrijhandelsakkoord voor het Verenigd Koninkrijk, dat onze lange vriendschap met Nieuw-Zeeland bezegelt en onze relaties in de Indo-Pacifische regio versterkt”, aldus Johnson in het persbericht. 

Weg open naar CPTPP?

Het Verenigd Koninkrijk hoopt dat het vrijhandelsakkoord ook helpt om toe te treden tot het Trans-Pacifische vrijhandelsakkoord CPTPP, “een vrijhandelszone van elf landen, met een bbp van 8.400 miljard dollar in 2020”, volgens de regering. Het CPTPP, dat ondertekend is door onder meer Nieuw-Zeeland, Australië, Canada en Japan, is het belangrijkste vrijhandelsakkoord van de regio. Het Verenigd Koninkrijk vroeg in februari formeel om toe te treden. 

Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte, sloot Londen vrijhandelsakkoorden met de EU, Japan en Australië. Dat deed het ook al met Europese landen die geen deel uitmaken van de EU, zoals Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. 

“Britse boeren slachtoffer”

Het akkoord van woensdag met Nieuw-Zeeland “zal de paperassen verminderen voor bedrijven, komaf maken met douanerechten voor Britse export en nieuwe opportuniteiten creëren voor technologie- en dienstenbedrijven”, aldus de Britse regering. Vorig jaar was de handel met Nieuw-Zeeland goed voor 2,3 miljard pond, klinkt het.

De sociaaldemocratische oppositie daarentegen zegt dat het akkoord slechts “megabedrijven ten goede komt die de vlees- en melkboerderijen van Nieuw-Zeeland doen draaien”. De Britse landbouwers worden daar het slachtoffer van, volgens de oppositie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer