Stevige reactie vanuit Vivaldi over “plaag seksueel geweld”, aangevuurd door Ecolo en Sarah Schlitz

Het is een dossier dat al dagen voor beroering zorgt in Franstalig België, of toch zeker in Brussel: een reeks verkrachtingen in twee bars in Elsene, in de wijk ‘Cimetière d’Ixelles’. Dat is een hippe studentenwijk, en mag gerust als een electoraal bastion van Ecolo gerekend worden. Christos Doulkeridis (Ecolo) is er burgemeester.

  • Een hele reeks meisjes meldde zich, omdat ze gedrogeerd en verkracht geweest zijn, in twee bars, met dezelfde eigenaar en overlappend personeel: de Waff en El Café. Er kwam vorige week een protestmars met meer dan 1.000 aanwezigen, op sociale media zijn er allerlei groepen zoals ‘Balance ton bar’, of ‘ontmasker je bar’. Daarbij werd ook één barman geviseerd op sociale media, als zou hij de seriële verkrachter zijn.
  • Een heel pak politici sprong mee op de kar, zowel op Twitter, Instagram als Facebook, maar ook door op de protestmars op te dagen. Zo kroop onder meer de nieuwe CD&V-senator Maud Vanwalleghem in de pen, om in een opiniestuk te verklaren dat “seksueel geweld een mensenrechtenprobleem is dat epidemische proporties aanneemt“. “Het gebruik van rape drugs is daarin een ziek orgelpunt”, zo stelt ze.
  • Ondertussen greep Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gelijke Kansen van Ecolo, het dossier ook aan om fors actie te ondernemen: zij riep haar collega’s op tot actie en kondigde een grote bijeenkomst van ministers aan, met zowel Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op Justitie, als Annelies Verlinden (CD&V) op Binnenlandse Zaken.
  • Na dat groot aangekondigd overlegmoment wist ze te vertellen aan de pers “dat het een zeer constructieve bijeenkomst was”. Daarbij schoof Schlitz meteen ook een aantal stevige beloften naar voor:
    • Er komt “een nationaal plan ter bestrijding van gendergerelateerd geweld”.
    • Men zal zorgen voor “een efficiëntere verzameling van bewijsmateriaal in gevallen van seksueel geweld”.
    • Er komt “een grotere zichtbaarheid voor de zorgcentra voor seksueel geweld (ZSG)”.
    • En er komen nog twee centra bij, naast al drie bestaande.
    • Het strafrecht zou hervormd worden rond seksueel geweld, om het begrip ‘instemming’ er meer nadrukkelijk in te zetten.
    • Bovendien belooft men ook “een betere opvang van de slachtoffers”.
    • Verder komt er een proefproject rond de ‘dark numbers‘: het aantal cases dat de politie in aangifte krijgt versus het aantal getuigenissen dat publiek, via sociale media, wordt gedaan. Die kloof willen Schlitz, Verlinden en Van Quickenborne verkleinen.

Belangrijk om te noteren: Het parket van Brussel heeft ondertussen wel nog niemand aangehouden.

  • Uitgerekend gisteren, op de dag dat Schlitz haar grote overleg had, kwam het Brusselse parket ook met communicatie, die toch opvallend was. Want al in begin oktober barstte het protest los op sociale media. Vandaag is nog niemand aangehouden.
  • Het parket onderstreept “dat elke klacht over zedenfeiten zeer ernstig genomen wordt, en grondig onderzocht wordt”. Maar ze voegen meteen het volgende toe: “We wensen wel te herhalen dat elke persoon het vermoeden van onschuld geniet.” Dat laatste zinnetje, over ‘vermoeden van onschuld’, werd twee keer herhaald in de mededeling.
  • “Gezien de specifieke aard van dergelijke dossiers, voert het parket een grondig en zorgvuldig onderzoek”, zo laten ze weten. Ze verzamelen daarbij naar eigen zeggen biologische sporen en camerabeelden, maar “ook worden er zoveel mogelijke getuigen geïdentificeerd en verhoord. (…) Met betrekking tot de feiten in Elsene kunnen we, gelet op het geheim van het onderzoek, geen verdere details meedelen.”
  • De aanpak van de federale regering, om zo het gaspedaal op het dossier in te duwen, valt niet overal in goede aarde. “Het is wel heel opvallend: Schlitz en Ecolo profileren zich massaal op het dossier, en zijn er als de kippen bij om maatregelen aan te kondigen. Daarbij moet alles en iedereen opzij, en mee in hun logica: de arrogantie van Ecolo in de hoofdstad is soms toch stuitend”, zo is bij een collega-minister te horen.
Meer