Stian Lysberg Solum / NTB

58 meter hoog, 13 etages en 11 zalen: nieuw museum met "De schreeuw" en ander werk van Edvard Munch in Oslo

De Noorse hoofdstad Oslo is een enorm museum rijker, met duizenden werken van Edvard Munch, de getormenteerde kunstenaar die wereldbekende werken als "De schreeuw" en "Madonna" maakte.  

Op een schitterende locatie, aan de rand van de fjord in de wijk Bjørvika van de Noorse hoofdstad Oslo, is het gloednieuwe Munch Museum klaar om bezoekers te ontvangen. Het werk van de expressionistische schilder Edvard Munch is wereldwijd bekend – denk maar aan “De schreeuw” – maar veel ervan werd tot nu toe niet tentoongesteld.

Bekijk hier al een voorproefje van het nieuwe Munch Museum:

Videospeler inladen...

58 meter hoog, 13 verdiepingen, 11 tentoonstellingszalen: het minste wat je kan zeggen van het gebouw van de Spaanse architect Juan Herreros is dat het een blikvanger is. Het spiegelt zich in het water van de Oslofjord en het vertoont bovenaan een knik. “Het is monumentaal en misschien ook brutaal”, zegt directeur Stein Olav Henrichsen. “Je moet er wel een standpunt over innemen, net zoals over het werk van Edvard Munch.”  

De bouw ervan had veel voeten in de aarde. Er was veel vertraging en discussie over de kostprijs, omgerekend zo’n 275 miljoen euro. Maar nu is het werk af; vanaf morgen en het hele weekend is er een openingsfeest met het Noorse koningspaar erbij. Het gebouw wil ook vooral een ontmoetingsruimte zijn, met veel mogelijkheden voor kinderen ook.

"De schreeuw"  (1910?) foto Munch Museum

Stoutmoedige diefstal

Bij zijn dood schonk kunstenaar Edvard Munch zijn hele oeuvre aan de stad Oslo, alles samen bijna 28.000 werken: schilderijen, tekeningen, sculpturen, drukken, foto’s. Een deel daarvan kreeg in 1963 onderdak in een eerste Munch Museum in de wijk Tøyen, een laagbouw met veel minder tentoonstellingsruimte. 

In 2004 bleek dat gebouw ook niet goed beveiligd: dieven gingen op de loop met twee topwerken: “De schreeuw” en “Madonna”. Op klaarlichte dag, gewoon tussen de bezoekers. Twee jaar later werden de schilderijen teruggevonden.

"Madonna"
CC BY 4.0 Munchmuseet https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Het nieuwe Munch Museum biedt met de collectiepresentatie “Infinite” een reis door zijn hele werk, met hoogtepunten als “De schreeuw” en “Madonna”. “Monumental” toont reusachtige werken, zoals “De zon” en “The researchers”, een werk van ruw geschat 50 vierkante meter, dat per vrachtwagen en boot van het oude naar het nieuwe museum is gebracht. “Shadows” focust dan weer op leven en omgeving van Edvard Munch, met objecten en foto’s. Munch was ook een fervent fotograaf. 

De Britse hedendaagse kunstenares Tracey Emin - van wie deze zomer nog werk te zien was op het Kunstenfestival Watou - heeft een tijdelijke tentoonstelling. 

Wie was Edvard Munch?

Edvard Munch (1863-1944) werd al van in zijn kinderjaren geconfronteerd met ziekte en dood, thema’s waar zijn hele werk van doordrongen is. Aangrijpend zijn bij voorbeeld de scenes aan een doodsbed die hij schilderde. Hij leed zelf aan depressies.

"De schreeuw" in vele versies

De schreeuw”, waarvan hij verschillende versies maakte, gaat niet over de schreeuw van de mens, maar over de schreeuw van de natuur die hij zelf gewaarwerd tijdens een wandeling. Het schilderij werd een van de bekendste afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis; veel andere kunstenaars hebben zich erdoor laten inspireren, zoals Andy Warhol:

Andy Warhols versie van "De schreeuw"
Tom Curries coronaversie van "De scheeuw"

Meest gelezen