VIDEO. Deze familie verkoopt hebben en houden en zeilt in drie jaar rond de wereld

Heel je hebben en houden opgeven om de wereld rond te zeilen: het is weinigen gegeven. De Hamse familie Kiekens deed het toch, en vertrekt in april op een drie jaar durende wereldreis met twee zeiljachten. Een idee dat al dertig jaar speelt in het hoofd van vader Erik. Twee jaar later zijn ze klaar voor het grote avontuur.

Cédric Maes

Erik Kiekens speelt al dertig jaar met het idee een wereldreis te maken. Op 1 april is het, na twee jaar voorbereiding, eindelijk zo ver. Dan vertrekt hij, samen met zijn zoon Wouter, in Athene. Het begin van een wereldreis van maar liefst drie jaar.

De man uit Hamme wist ook zijn zus Karina te overtuigen mee te gaan op avontuur. Zij gaf er zelfs haar job voor op én verkocht haar huis. Met dat geld kocht ze een tweede boot. "Wij varen richting vanuit Athene richting Ibiza", zegt Erik. "Mijn zus vertrekt op 8 juli in Oostende ook richting Ibiza. Van daaruit zetten we onze reis samen verder."

Gasten aan boord

Een lange reis, die hen via de Canarische Eilanden over de Kaapverdische Eilanden en het Panamakanaal richting de Galapagoseilanden brengt. "Ik kocht een tweede boot omdat we onderweg gasten meenemen", zegt Katrina. "Zij betalen voor hun reis met ons, en op die manier hebben we onderweg een bron van inkomsten." Rijk wil de familie niet worden van de zeiltocht, "maar met die inkomsten kunnen we eten kopen en de boot onderhouden", zegt Katrina.

Vanop de Galapagoseilanden zet de familie koers naar Nieuw-Zeeland, om daarna over de noordkant van Australië richting Indonesië, Thailand en de Malediven te varen. Van daaruit gaat het dan opnieuw richting de Middellandse Zee.

"Nu of nooit"

Erik was maar liefst twee jaar bezig met de voorbereiding van de wereldreis, een idee waar hij al dertig jaar mee speelt. "Op een bepaald punt heb ik voor mezelf besloten dat ik de reis toch ging maken, want ik wilde op mijn 80ste niet terugkijken met het idee van 'tedju, ik had dat moeten doen'", zegt Erik.

Ook Erik's zoon Wouter is al van jongs af aan gebeten door de zeevaart. Hij studeerde aan het Maritiem Instituut in Oostende en had al snel door dat zijn hart bij de jachten lag. "Met deze wereldreis kan ik met geen betere start van mijn carrière inbeelden, denk ik", zegt Wouter.

"Meer schrik op autosnelweg dan op oceaan"

De drie zijn gebeten door het varen en hebben hebben zeker geen schrik voor avontuur. "Ik heb meer schrik om met de auto naar Brussel te rijden, dan om met een zeilboot een oceaan over te steken", zegt Karina.

De familie staat nog het hele weekend op de Belgian Boat Show in Gent om haar reis te promoten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen