Lars op de rode loper met de personages uit Sinterklaas en Koning Kabberdas. © Sven Dillen

Plus ArtikelFilm

Lars (8) speelt hoofdrol in nieuwe Sintfilm: “Kans dankzij fysieke beperking”

Hasselt -

“Het is fijn dat Lars een keer niet beperkt wordt, maar net een kans krijgt dankzij zijn fysieke beperking.” Lars Rooymans (8) uit Hasselt heeft een spieraandoening en speelt de hoofdrol in de nieuwe Sintfilm van Stijn Coninx. “Een natuurtalent”, zegt hij over Lars.

Hanne De Belie

LEES OOK. Hasseltse Lars (8) ster op de rode loper van nieuwe Sintfilm

Sinterklaas en Koning Kabberdas: zo heet de nieuwe Vlaamse Sinterklaasfilm die op zondag 24 oktober in première gaat in Kinepolis Antwerpen, en vanaf 27 oktober in de zalen te zien is. Daarin schitteren niet alleen Sinterklaas, Bruno Vanden Broecke en Clara Cleymans, maar vooral ook Lars Rooymans (8) uit Kermt (Hasselt). Hij kreeg de kinderhoofdrol, nadat de Peltse regisseur Stijn Coninx hem rekruteerde via zijn G-voetbalploeg FCPLim, voor kinderen met een fysieke beperking in Helchteren. En dat terwijl hij nooit eerder acteerde.

Lars speelt het neefje van slechterik Riko. ©  Kinepolis

“Lars speelt de rol van het neefje van de slechterik Riko. Hij wordt niet in beeld gebracht als een kind met een beperking”

Mama Leen

“Productiehuis Sylvester en Ketnet wilden meer diversiteit brengen binnen de figuranten van de nieuwe Sintfilm”, vertelt mama Leen Martens. “Naast kinderen met een andere huidskleur, wilden ze ook een kind met een beperking een kans geven. De film gaat voor een stukje over voetbal. Daarom hebben ze de G-voetbalploeg van Lars gecontacteerd, met de vraag of kinderen van de ploeg wilden deelnemen aan de audities. Lars is geboren met een spieraandoening, door een afwijking in het RYR1-gen. Zijn onderste ruggenwervels zijn met elkaar vergroeid. Hij was 2,5 jaar toen hij voor de eerste keer geopereerd werd. Toen hij 4 jaar was, hebben ze een ijzertje in zijn rug geplaatst, dat een of twee keer per jaar moet worden aangepast. Daardoor wordt hij regelmatig opgenomen in het ziekenhuis. Bewegen is moeilijker voor Lars, en hij heeft verminderde spierkracht. Snel lopen gaat niet. Fietsen of voetballen is moeilijk, vandaar dat hij bij de G-ploeg speelt. We hebben een bolderkar voor lange afstanden, en hebben nu ook een rolstoel besteld omdat ver wandelen niet gaat. Lars heeft alleen een fysieke beperking, geen mentale beperking. Voor hem is het dus extra fijn dat hij een keer niet beperkt wordt, maar net een kans krijgt dankzij zijn beperking.”

Lars met zijn ouders en zus Elien. © Sven Dillen

“Blijkbaar heeft hij iedereen gecharmeerd. Stijn Coninx kwam na de auditie zelf naar me toe: als het van hem afhing, was de hoofdrol voor Lars”

Mama Leen

Hoofdrol

Lars deed enkele maanden geleden mee met de audities voor een figurantenrol in de Sintfilm. “Hij heeft nooit eerder geacteerd of toneelschool gevolgd”, zegt Leen. “We hadden gezegd dat hij er niet te veel van moest verwachten, maar we vonden het al leuk dat hij dit eens kon meemaken. Blijkbaar heeft hij iedereen gecharmeerd daar. (lacht) Stijn Coninx kwam na de auditie zelf naar me toe: als het van hem afhing, was de hoofdrol voor Lars. Lars moest tijdens de opnames wel vrij kunnen nemen op school. De audities waren gefilmd en Stijn moest nog overleggen met scenarist Hugo Matthysen en met Ketnet. Ook zij gingen akkoord. Lars speelt de rol van Theo Tik, het neefje van slechterik Riko Tik, gespeeld door Bruno Vanden Broecke. Hij wordt niet in beeld gebracht als een kind met een beperking. Het enige dat wel ter sprake komt, is dat hij zelf zegt dat hij graag voetbalt, maar dat het niet zo goed lukt.”

Lars in actie in  ©  Kinepolis

Mascara

De opnames dateren van april en mei, in Antwerpen en Brussel. “Ik had best veel zenuwen, maar het was heel leuk om te doen”, vertelt Lars zelf enthousiast. “Ik mocht de Sint helpen om zijn boek te redden.” Acteerlessen waren niet nodig. “Tijdens de audities had hij de tekst al heel goed gezegd”, vertelt Leen. “Stijn zei dat we best niet meer te veel zouden oefenen, omdat het zo natuurlijk mogelijk moest overkomen. De ouders mochten niet mee op de set, maar er was wel een kindercoach die hem opvolgde. Ze hebben ter plaatse gezegd met welke emoties hij zijn tekst moest zeggen: blij, verdrietig ... Actrices Goele Derick en Clara Cleymans zeiden achteraf dat hij heel goed de instructies kon opvolgen. Heel fijn om te horen dat hij het zo goed deed. In augustus zijn we opnieuw naar Antwerpen moeten gaan voor stemopnames voor tijdens de voetbalscènes. Toen heb ik al een paar fragmentjes van de film kunnen zien. Ook de trailer is er al. Ik weet nu al dat ik beter geen mascara draag tijdens de première, want ik ga het niet droog kunnen houden. (lacht) Voor ons is het geweldig dat hij deze kans krijgt. Ook zijn zus is superfier op hem. Het kon op geen beter moment komen. Lars begint zelf op een leeftijd te komen dat hij merkt dat hij anders is dan andere kinderen. Zalig dat hij nu eens iets kan doen wat anderen niet kunnen.”

Lars Rooymans (8). © Sven Dillen

LEES OOK. Drie jaar na kankerdiagnose is Stijn Coninx terug: “Ik wil geen tijd meer verliezen”

Regisseur Stijn Coninx: “Lars was wat ik zocht”

Regisseur Stijn Coninx. ©  BELGA

“Zo spontaan. Zo puur natuur.” Lars Rooymans (8) werd door regisseur Stijn Coninx zelf ontdekt. En die heeft alleen maar woorden van lof voor de kersverse acteur uit Kermt.

“We vonden het belangrijk om over de hele lijn een zo divers mogelijke cast samen te stellen”, zegt Stijn Coninx, de bekende cineast uit Pelt die met Sinterklaas en Koning Kabberdas zijn derde Sintfilm regisseerde. “Naast de klassieke cast, aangevuld met Bruno Vandenbroecke en Clara Cleymans, zochten we ook een kind voor een hoofdrol. Dat mocht een jongen of meisje worden, om het even van welke afkomst. We zochten verschillende kinderen om mee te doen, en wilden eventueel ook een kind met een beperking een kans geven. Ik heb zelf vier kinderen, drie van hen zijn doof. Ik weet hoe belangrijk het is, dat alle kinderen op dezelfde manier bekeken worden. We hebben eraan gedacht om KIDS in Hasselt te contacteren voor kinderen met een auditieve beperking. Maar dat zou op de set met een tolk te ingewikkeld worden. Omdat er in de film gevoetbald wordt, hebben we een G-voetbalploeg gecontacteerd.”

“In het verleden heb ik dat nogal meegemaakt. Destijds met Antje De Boeck, bij de audities voor Daens. Iemand zien en het gevoel hebben: dat is het”

Stijn Coninx

Lars in de film. © Kinepolis

Spontaan

En zo was Lars een van de kinderen met een beperking, die deelnam aan de auditie. “We hadden de tekst niet op voorhand aan hem gegeven, omdat we niet meteen aan hem hadden gedacht voor de hoofdrol”, zegt Coninx. “Maar Lars was zo spontaan, zo puur natuur. En wat een uitstraling! Ik heb ter plaatse beslist om een scène te proberen en hem tekst te geven. Ik heb een klik gemaakt, die ik bij alle films wel eens krijg. Het gevoel: wow, dit is wat ik moet hebben. Ik had op voorhand niet verwacht dat een van de kinderen met een beperking er zo zou uitspringen. Ik had zelf geen twijfel, maar heb met zijn mama Leen besproken of het voor Lars wel zou lukken op de set. De regisseur heeft het laatste woord, maar natuurlijk moest ik ook met de productie overleggen. Ze hebben de tape bekeken, en iedereen was meteen mee. In het verleden heb ik dat nogal meegemaakt. Destijds met Antje De Boeck bijvoorbeeld, bij Daens. Iemand zien en het gevoel hebben: dat is het.”

“Lars heeft dat zeer zeer goed gedaan. Hij heeft het hart gestolen van de hele ploeg, van de acteurs. En ook bij Sinterklaas is hij in zeer goede aarde gevallen”

Stijn Coninx

Pientere kerel

Op de set werd de keuze van Coninx voor Lars nog eens bevestigd. “Hij heeft het supergoed gedaan”, zegt de regisseur. “De grote kunst is om een rol natuurlijk te spelen. En Lars is zo een natuurtalent. Hij tilt het geheel van de film weer wat hoger. Dit kan zeker voor herhaling vatbaar zijn. Zolang er niets geforceerd wordt, en het puur natuur blijft. Zijn papa heb ik nog niet kunnen ontmoeten, maar zijn mama wel. En ik kan alleen maar zeggen: ze doen dat ontzettend goed. Ze blijven met hun voeten op de grond en laten Lars zijn wie hij is. Zo een leuke, spontane en pientere kerel. Zo’n talent. Door gewoon te zijn wie hij is, heeft hij dat zeer zeer goed gedaan. Lars heeft het hart gestolen van de hele ploeg. Het hart van de acteurs. En ook bij Sinterklaas is hij in zeer goede aarde gevallen.” (glimlacht)

‘Sinterklaas en Koning Kabberdas’ vanaf 27 oktober in de zalen

© Kinepolis

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer