Gezinsgeluk en tristesse in 1 beeld: dit is het verhaal achter pakkende "foto van het jaar" van Mustafa en zijn papa

"Liefde en horror in 1 beeld", zo omschreef iemand het treffend op sociale media. Met "Hardship of Life" ("Ontbering van het leven") won de Turkse fotograaf Mehmet Aslan de wedstrijd voor "foto van het jaar" van de prestigieuze Siena International Photo Awards. De krant The Washington Post ging praten met de hoofdrolspelers: Syrische vader Munzir en zijn 5-jarige zoon Mustafa.

Een vader met maar één been, balancerend op een kruk, houdt zijn zoontje zonder ledematen al lachend in de lucht. 't Is even slikken: je bent getuige van een wankel moment van geluk en vaderliefde en tegelijk sijpelt de tristesse binnen. 

De foto "Hardship of Life" ("Ontbering van het leven") van de Turkse fotograaf Mehmet Aslan doet wat met een mens. En ook wat met de jury van de Siena International Photo Awards klaarblijkelijk: Aslans plaatje werd deze week uit duizenden inzendingen geplukt en door een internationale jury verkozen tot foto van het jaar.

Mehmet Aslan - Siena International Photo Awards

Maar wie zijn de mensen op deze foto eigenlijk? En wat is hun verhaal? De vader in beeld is Munzir al-Nazzal, een Syrische vluchteling die in Reyhanli woont, in Turkse provincie Hatay, dicht bij de Syrische grens. Hij verloor zijn been tijdens de Syrische oorlog toen een bazaar in Idlib werd gebombardeerd.

Zijn zoon, de nu 5 jaar oude Mustafa, is geboren zonder ledematen, als gevolg van het tetra-ameliesyndroom. Volgens fotograaf Mehmet Aslan kwam dat naar verluidt door de medicatie die zijn moeder Zeinab als zwangere vrouw moest nemen na een aanval met zenuwgas in Syrië. 

Mustafa is een vrolijke jongen, maar hij heeft natuurlijk permanent hulp nodig van zijn familie. "Dit is hoe hij is", zegt zijn vader aan The Washington Post. "Maar hij is zó slim."

Op zoek naar protheses

Het woord "ontbering" in de titel van de foto is niet toevallig gekozen. In Turkije moet de gevluchte familie nu al ruim drie jaar overleven op liefdadigheid. Fotograaf Aslan hoopt nu dat de aandacht voor de foto het gezin kan helpen in de zoektocht naar medische hulp en protheses voor Mustafa, zo getuigt hij. "De jongen heeft altijd veel energie, maar zijn vader lijkt het te hebben opgegeven."

Die moedeloosheid spreekt ook uit de woorden van Munzir in de Amerikaanse krant. "Ik zweer dat ik van het ene ziekenhuis naar het andere ben gegaan", zegt hij daar. "Er is geen dorp waar ik daar niet naar gevraagd heb, maar zonder resultaat."

En toch is er nu plots nieuwe hoop voor het gezin, met dank aan 1 simpel kiekje. "De foto heeft de wereld bereikt", weet moeder Zeinab. "We hebben jarenlang geprobeerd om gehoord te worden, om hulp te krijgen met de behandeling van Mustafa. We zouden alles geven om zijn leven beter te maken."

Meest gelezen