© Bart Dewaele, BDW

10 procent steunt Bracke nog, 61 procent staat pal achter Termont

Heeft het PubliPart-schandaal een bres geslagen in het vertrouwen van de kiezers? Wij vroegen het in een exclusieve enquête aan de Gentenaars. De resultaten zijn opmerkelijk: ruim 61% blijft pal achter burgermeester Daniël Termont (SP.A) staan. Uitdager Siegfried Bracke (N-VA) krijgt veel minder steun. Slechts één op de tien Gentenaars zegt nog vertrouwen in hem te hebben.

jfs

Een week lang daverde hun stad op haar politieke grondvesten, na het uitbreken van het PubliPart-schandaal. In de nasleep van het politiek schandaal vroegen Het Nieuwsblad/De Gentenaar wat de Gentenaars daar zelf van vonden.

Op de vraag “heeft u nog vertrouwen in deze politicus”, scoorde burgemeester ruimschoots als beste. Ruim 6 op de tien Gentenaars (61,7%) zegt vertrouwen te hebben in de socialist. Bracke scoort merkelijk lager: slechts 10% van de ondervraagden verklaarde nog vertrouwen te hebben in de N-VA’er. 87,7% zegt geen vertrouwen in Bracke te hebben, terwijl 36,5% verklaart Termont niet (meer) te vertrouwen.

De enquête werd donderdag en vrijdag door onderzoeksbureau iVox afgenomen bij een representatief staal van 715 Gentenaars. Zij werden vorige week zaterdag abrupt opgeschrikt door het zogeheten PubliPart-schandaal. Zo raakte bekend dat schepen van Financiën Christophe Peeters (Open VLD) en schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A) hoge vergoedingen opstreken bij PubliPart, een nv onder de intercommunale PubliLec. Vooral voor Balthazar, de gedoodverfde opvolger van burgemeester Daniël Termont, kwam dat nieuws aan als een mokerslag. Nog geen 24 uur later bood hij al zijn ontslag aan.

De affaire zette meteen ook het Gentse kartel SP.A-Groen onder druk. Uiteindelijk kregen de leden van Groen het laatste woord en redden zij woensdagavond op het nippertje de meubelen. In de dagen die daar aan vooraf gingen, maakte oppositieleider Siegfried Bracke (N-VA) van de gelegenheid gretig gebruik om met scherp op zijn tegenstrevers te schieten. De schijn van “poenscheppers” die door die aanval werd gecreëerd, keerde echter als een boemerang terug. Al snel ijverden de socialisten voor het openlijk bekendmaken van alle mandaten en bijverdiensten van politici. In die slipstream raakte bekend dat ook Bracke enkele goedbetaalde postjes bekleedde, bij Telenet en de Universiteit van Gent. “De pot verwijt de ketel”, klonk het al snel.

Alles openbaar

Onder impuls van Groen-kopstuk Kristof Calvo drong de affaire zelfs door tot in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, waar Bracke voorzitter is. Resultaat: een werkgroep gaat voor de zomer nog de rol van Kamervoorzitter herbekijken en nagaan of bezoldigde mandaten in (publieke) instellingen en bedrijven nog mogelijk zijn voor hem en alle andere Kamerleden.

Intussen proberen de Gentse afdelingen van SP.A en Groen een operatie op poten te zetten die het vertrouwen van de Gentenaars opnieuw een positieve boost moet geven. Begin deze week maakten ze al hun vergoedingen al openbaar. Donderdag deden de Vlaamse socialisten die oefening nog eens over voor de hele partij. Mondjesmaat volgen ook de andere partijen hun voorbeeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER