Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsSport

Straffe prestatie: Bashir Abdi verpulvert Europees record in de marathon met winst in Rotterdam

Bashir Abdi in actie tijdens de Marathon van Rotterdam.Beeld ANP

Atletiekgeschiedenis. Bashir Abdi (32) heeft met een nieuw Europees record de Marathon van Rotterdam gewonnen. De Belg, in Tokio goed voor olympisch brons, liep een tijd van 2u03'35", tevens een parcoursrecord. De vorige Europese besttijd stond sinds december 2019 op naam van de Keniaanse Turk Özbilen (2u04'16"). Een verpulvering. 

“Ik ben heel blij”, vertelde Abdi in een flashinterview bij NOS. “Ik wilde het hier in Rotterdam klaren. Dit is een thuiswedstrijd. De toeschouwers langs de kant waren fantastisch. Ze schreeuwden mijn naam, op bepaalde stukken werd ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van.” Abdi kon in de finale op het juiste moment versnellen. “Ik had nog twee kompanen en het tempo ging omlaag. Dat kon ik niet laten gebeuren. Ik kwam naar hier om te winnen. Dus ging ik solo. Ik wist dat ik hier toe in staat was, alleen moeten de omstandigheden goed zitten.”

Het ging hard van bij de start in Rotterdam. In de eerste wedstrijdhelft verschool Abdi zich helemaal achterin in de ruime kopgroep van 21, maar dat was meer dan voldoende. De Gentenaar passeerde halverwege in 1u01:59, ruim onder het schema voor het Europees record. Daarna versnelde parcoursrecordhouder Kipserem en moest Abdi passen. Hij kwam in een derde groepje terecht en het leek allemaal moeilijk te worden, maar hij bleek uiteindelijk gewoon degene die zijn wedstrijd het best had ingedeeld. Abdi liep naar de kopgroep om er uiteindelijk na 35 kilometer van weg te lopen.

Abdi was niet meer te houden en soleerde naar de zege in de nieuwe recordtijd van 2u03:34. Het Europees record stond sinds 2019 op naam de Turk Kaan Kigen Ozbilen met 2u04:16. Het parcoursrecord stond met 2u04:11 op naam van de Keniaan Marius Kipserem. Het Belgisch record van Abdi bedroeg tot op heden 2u:04.49.

Lees ook:

Marathonloper Bashir Abdi: ‘Lopen is mijn medicijn tegen alles

Twitter bericht wordt geladen...