©  Serge Minten

Plus ArtikelBrand

Slimme rookmelder verwittigt bewoners via gsm voor brand aan huis in Leopoldsburg

Leopoldsburg -

Dankzij de intelligente rookmelders hebben de afwezige bewoners zondagvoormiddag de brandweer gebeld voor een brand aan hun huis op de Lommelsesteenweg in Leopoldsburg. De jacuzzi stond in brand.

Bij aankomst van de brandweerploegen van de zone Noord-Limburg woedde een felle brand onder een afdak naast het huis. “De jacuzzi stond onder een afdak. Vermoedelijk is door een kortsluiting brand uitgebroken”, zegt brandweerkapitein Philippe Ganne. Door de hitte en de vlammen sprong een groot schuifraam. De rook kon zich zo in het huis verspreiden. “Dankzij de rookdectectie in huis werden de afwezige bewoners via hun smartphone verwittigd. Ze kregen een brandmelding op hun gsm. Van op afstand hebben ze de brandweer gebeld. Een interessant systeem. Hadden ze dit niet gedaan, was de schade mogelijk nog groter geweest”, zegt de brandweerofficier.

Slimme rookmelder

Zo’n slimme rookmelder verstuurt bij brand een melding naar de gsm. Er zijn zelfs rookmelders met camera’s waardoor de bewoners van op afstand kunnen kijken of en waar er rook is in huis. De meest eenvoudige systemen kosten zo’n 100 euro. Voor meer vernuftige rookmelders met camera’s en eventueel ook koolmonoxidemeter zijn te koop voor een paar honderd euro. Bewoners kunnen het systeem via een app op de smartphone bedienen. Ze kunnen ‘vals’ alarm uitzetten en ze krijgen ook melding wanneer de batterijen van het detectiesysteem bijna op zijn.

Onbewoonbaar

Het huis op de Lommelsesteenweg in Leopoldsburg is tijdelijk onbewoonbaar na de brand. Door de rook hangt het huis onder een laag roet. De bewoners kunnen bij vrienden terecht tot het huis gereinigd is.

 maw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer