© EPA

“Helft buitenlandse tandartsen is zonder attest aan de slag in ons land”

Steeds meer buitenlandse tandartsen vestigen zich in ons land. Maar zij spreken vaak geen Nederlands en bovendien zou een pak van hen röntgenfoto’s nemen zonder vergunning. “Een groot gevaar”, zegt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp.

Paul Verbraeken

Allicht wist u het ook niet, maar een tandarts heeft om röntgen­foto’s te nemen een aparte vergunning nodig van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat is de instelling die u veelal hoort bij een zoveelste incident in Doel. Alvorens röntgenfoto’s te mogen nemen, moet een tandarts immers een ­attest hebben van het FANC.

En daar loopt het fout volgens volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp uit Kasterlee, zelf ­doctor in de medische wetenschappen. Zij stelde daarover in augustus een vraag en kreeg daarop nu van minister Maggie De Block (Open Vld) een zeer uitgebreid antwoord. Volgens De Block waren er 407 tandartsen in de periode 2011-2015 zonder FANC-vergunning (van wie 193 buitenlanders). En daarvan waren er in 2015 bijna 21% (of 84) die niets meer deden.

Yoleen Van Camp luidt de alarmbel: “De helft van de buitenlandse tandartsen slaagt niet voor de FANC-kennistest en heeft dus geen attest. Toch gaat 80% gewoon aan de slag. Een groot gevaar voor de volksgezondheid.”

Fraude in groepspraktijken

“Je kan aan de slag gaan zonder de nodige vergunningen”, zegt Van Camp. “In de praktijk blijken vooral groepspraktijken buitenlandse tandartsen in te voeren, omdat die goedkoper zijn. Als die dan geen attest van het FANC hebben, vormt dat geen probleem. Zij doen die radiografie toch en factureren op naam van een tandarts uit de groepspraktijk die wél de nodige vergunningen heeft. Dat is dus fraude. Ik weet absoluut zeker dat dit gebeurt.”

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER