Videospeler inladen...

Dit zijn de slachtoffers van vriendschapsfraude: Katelijne schreef 40.000 euro over naar haar "Amerikaanse generaal"

Wie zit er achter die 2.000 meldingen van vriendschapsfraude? Zo'n drie jaar geleden kreeg Katelijne* een vriendschapsverzoek van een - zogezegde - Amerikaanse generaal. Ze raken aan de praat. Maandenlang voeren ze gesprekken. En dan begint hij geld te vragen. Veel geld. 

Vriendschapsfraude lijkt een-ver-van-je-bed-probleem, maar vergis je niet. In het corona-jaar is het aantal meldingen in België fors gestegen en ook de bedragen die oplichters ontfutselen zijn veel groter. Daarnaast is de emotionele impact zwaar. Het maakt families kapot en de schaamte bij de slachtoffers is groot. Radio 2 zet een week lang het fenomeen in de schijnwerpers om zo het tij te keren.

Zo’n drie jaar geleden krijgt Katelijne* via Facebook een vriendschapsverzoek van een onbekende man. "Hij stuurde mij een foto van zichzelf en hij zag er heel sympathiek uit. Een oudere man met een gezicht dat me aansprak."

* Katelijne is een schuilnaam. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Katelijne doet anoniem haar verhaal aan "De inspecteur", bekijk het hier:

Videospeler inladen...

De man noemt zich Logan Renson en beweert een Amerikaanse viersterrengeneraal te zijn die in Afghanistan gelegerd is. Katelijne begint met hem te chatten. "Na een tijdje vertelde hij dat hij naar Syrië werd overgeplaatst, naar het echte oorlogsgebied."

De band tussen Katelijne en Logan groeit snel. "Hij kon het tijdens onze gesprekken goed uitleggen. Hij zei dat hij voor mij ging zorgen. Ik vertelde over mijn scheiding en het overlijden van mijn moeder. En hij vertelde dan over zijn vrouw die verongelukt was en zijn zoon." De relatie begon vriendschappelijk maar na een tijdje wordt Katelijne toch verliefd op haar generaal in Syrië. 

Het is begonnen met kleine bedragen...

Na ruim zes maanden chatten vraagt de man voor het eerst om geld. "Hij vroeg of ik een beetje geld voor eten kon opsturen omdat zijn eigen bankrekening geblokkeerd was. Ik kreeg een rekeningnummer en heb daar dan geld op gestort."

Wat begint met kleine bedragen, eindigt uiteindelijk in een gigantische som. "Hij had plots een groot bedrag nodig om zijn persoonlijke bezittingen naar mij te laten overkomen. Ik zou die dan bewaren tot hij bij mij kon komen wonen." De oplichter maakt Katelijne zelfs wijs dat hij met haar wil trouwen.

Toen ik vertelde dat het geld op was, moest hij niks meer van mij weten

Katelijne

Af en toe twijfelt Katelijne of ze de bedragen wel moet overmaken, maar de oplichter weet haar telkens weer te overtuigen. Ook haar dochter probeert haar te waarschuwen, maar uiteindelijk schrijft ze in totaal voor meer dan 40.000 euro aan hem over. Pas als al haar geld op is, ontdekt Katelijne dat de liefde niet echt is. "Toen ik vertelde dat het geld op was, moest hij niks meer van mij weten."

Schaamte

Na anderhalf jaar dringt het pas tot Katelijne door dat ze verliefd is geworden op een oplichter. En dat ze al die tijd niet met de knappe man op de foto heeft gepraat maar met een wildvreemde die een vals Facebookprofiel gebruikt. “Ik heb heel diep gezeten, maar stapje per stapje klim ik terug uit de put. Ik ben alles kwijt, ik moet nu zelfs naar de voedselbank voor mijn eten.”

Ik ben alles kwijt, ik moet nu zelfs naar de voedselbank voor mijn eten

Katelijne wil haar verhaal delen om andere mensen te waarschuwen: “Denk 10 keer na voor je geld geeft. Als er geld bij te pas komt, doe het dan niet: het is bedrog.” Toch voelt ze ook veel schaamte: “Ik denk soms: hoe kan ik op mijn leeftijd nog zo dom zijn.”

5 vuistregels om jezelf te beschermen

  • Aanvaard niet zomaar vriendschapsverzoeken van een wildvreemde.
  • Ga de echtheid van het profiel na: vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde.
  • Hou persoonlijke informatie voor jezelf: oplichters vragen vaak veel details van hun slachtoffer zodat de band op korte tijd heel hecht wordt.
  • Wees op je hoede voor “zielige” verhalen: als je nieuwe kennis snel de emotionele toer opgaat en geld vraagt, is dat altijd verdacht.
  • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. 

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips? Dan kun je terecht op de website temooiomwaartezijn.be.

Toch in de val gelopen?

  • Verbreek onmiddellijk alle banden met de oplichter.
  • Reageer niet op berichten, e-mails, telefonische oproepen en blokkeer de telefoonnummers en/of e-mailadressen
  • Meld je verhaal op het meldpunt van de FOD Economie en bij de lokale politie.
  • • Contacteer meteen Card Stop (070 344 344) als je de gegevens van je bankkaart hebt doorgegeven.
  • • Contacteer Doc Stop (0800 2123 2123) als je een kopie van jouw Belgische identiteitskaart of paspoort hebt doorgegeven.

Meest gelezen