Plus ArtikelDe kern

“Het is goed dat de overheid de vinger aan de pols houdt, maar de vierde golf is niet de derde”

Guido Cloostermans

Het federale kernkabinet buigt zich vandaag onder leiding van premier Alexander De Croo over de coronasituatie. Het stijgende aantal besmettingen en hospitaliseringen noopt tot waakzaamheid. Onder meer het mondkapje in binnenruimten ligt op tafel.

LEES OOK. Telewerk en mondmaskerplicht: vanavond al nieuwe maatregelen verwacht

Het is goed dat de overheid de vinger aan de pols houdt, maar we moeten nu ook geen paniek gaan zaaien. De (verwachte) vierde golf is niet de derde golf. De coronacrisis is vandaag vooral een crisis van niet-gevaccineerden. De vaccins doen immers uitstekend hun werk en beschermen tegen zware ziekte en ziekenhuisopname. Iemand die niet gevaccineerd is, heeft tien keer meer kans in om in het ziekenhuis terecht te komen dan iemand die wel gevaccineerd is. Natuurlijk raken ook gevaccineerden besmet, maar niemand heeft ooit beweerd dat dit niet zou kunnen gebeuren.

Op termijn gaan we er mee leren leven dat er mensen overlijden aan corona, net zoals we hebben leren leven met het feit dat er elk jaar mensen overlijden aan een gewone griep of na een val van een trap. Vooraleer we zover zijn, moeten we er voor zorgen dat het gezondheidssysteem niet overbelast raakt. Dat vandaag nog altijd 5 procent van het zorgpersoneel niet is gevaccineerd, is wraakroepend.

Het is misschien kort door de bocht maar het zijn vandaag vooral de vaccinweigeraars die niet alleen andere vaccinweigeraars besmetten maar ook de (kwetsbare) mensen die zich wel hebben laten vaccineren. Het zijn ook de vaccinweigeraars die er voor zorgen dat we straks weer allemaal een mondkapje dragen. Net nu we het weer gewoon waren om de mensen met wie we praten in het gezicht te kijken. Benieuwd hoe dat gaat vallen bij de overgrote meerderheid van de Vlamingen die zich wel liet vaccineren.

Misschien is het zinvol om de uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke even in herinnering te brengen. Er zijn drie manieren om terug te keren naar de normaliteit: vaccineren, vaccineren, vaccineren. Aangezien zich niemand aan een verplichte vaccinatie wil wagen, zit er niets anders op dan een ruime, en waarom niet algemene, uitbreiding van het vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld ook op het werk. Nog liever overal een QR-code laten zien dan weer een mondkapje te moeten dragen.

Niemand wil een pasjesmaatschappij, maar als we met het Covid Safe Ticket nog een aantal hardleerse vaccinweigeraars over de streep kunnen trekken, is dat mooi meegenomen. Wie een auto wil besturen heeft ook een pasje nodig. Dat heet dan rijbewijs, maar het is evengoed een pasje. Niemand wil dat er mensen zonder rijbewijs achter het stuur kruipen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer