Opgelicht voor 780.000 (!) euro: dubbel zoveel Belgen werden vorig jaar slachtoffer van 'vriendschapsfraude’

Sinds de start van de coronacrisis is het aantal gevallen van vriendschapsfraude toegenomen. In 2020 ontving de FOD Economie maar liefst 1.317 meldingen over vriendschapsfraude, dat is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen voor de coronacrisis. Er werd datzelfde jaar zowat 9 miljoen euro buit gemaakt door oplichters. Dat laat de FOD Economie weten.

  1. Vrouw (54) wil terminaal zieke partner steunen, maar raakt 12.000 euro kwijt aan internetoplichters: “Ze beloofden mij miljoenen dollars”
    PREMIUM
    Leuven

    Vrouw (54) wil terminaal zieke partner steunen, maar raakt 12.000 euro kwijt aan internetop­lich­ters: “Ze beloofden mij miljoenen dollars”

    Uit jaarcijfers van de Leuvense politie blijkt dat cybercriminaliteit in de politiezone met maar liefst 162% gestegen is in 2020 tegenover het jaar voordien. De coronacrisis was een sterke factor in die stijgende cijfers. Een 54-jarige vrouw uit Leuven werd zo het slachtoffer van ‘T. Crist’ en ‘Jenna’ uit India. Zij beloofden haar miljoenen dollars, maar twee maanden later is het slachtoffer volledig bankroet. “Ze bedreigen me zelfs met boetes omdat ik niet meer wil betalen”, vertelt ze anoniem.
  2. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.