©  Kris Van Exel

Vriendschapsfraude piekte door corona: slachtoffer voor 780.000 euro opgelicht

Het aantal meldingen van vriendschapsfraude, waarbij een vreemde iemands vertrouwen probeert te winnen om hem/haar zo geld afhandig te maken, kende sinds de start van de coronacrisis een enorme groei. Dat blijkt maandag uit cijfers van de FOD Economie. In 2020 ging het om 1.317 meldingen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019. Ook voor 2021 staat de teller tot en met 13 oktober al op 751 gevallen.

Bron: Belga

Ben jij slachtoffer geworden van vriendschapsfraude en wil je daarover getuigen? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Gelieve ook jouw GSM-nummer vermelden.

Bij vriendschapsfraude proberen oplichters met behulp van een vals profiel online het vertrouwen van mensen te winnen. Nadat ze een vertrouwensband hebben opgebouwd met hun slachtoffer, proberen ze hem/haar op verschillende manieren geld afhandig te maken.

De coronacrisis en de daarbij horende sociale isolatie bleken een ideale voedingsbodem voor vriendschapsfraude. In het totaal slaagden fraudeurs er in 2020 op die manier in om een recordbedrag van 9 miljoen euro buit te maken, verspreid over 1.317 gevallen. In één geval verloor een slachtoffer zelfs 780.000 euro.

Datingsites en -applicaties

“De opvallend hoge cijfers van 2020 hebben alles te maken met de coronacrisis”, duidt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie. “Door de maatregelen moesten we met zijn allen onze sociale contacten beperken, waardoor we vatbaarder waren voor online vriendschappen, en daar maakten oplichters gretig gebruik van. Daarnaast vormden de maatregelen voor hen het perfecte excuus om niet fysiek te ‘kunnen’ afspreken met de slachtoffers.”

Oplichters maakten in hun zoektocht naar potentiële slachtoffers vaak gebruik van datingsites en -applicaties (25,93 procent), maar gebruikten ook sociale media (16,90 procent), chat (13,16 procent of e-mail (7,96 procent) om met hun slachtoffer in contact te treden.

Vijf vuistregels

  • “Leer je iemand kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is”, waarschuwt de FOD Economie. Die stelde vijf vuistregels op om jezelf te beschermen:
  • Aanvaard niet zomaar vriendschapsverzoeken van een wildvreemde.
  • Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
  • Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.
  • Wees op je hoede voor “zielige” verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
  • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Ben je toch in de val gelopen?

  • Verbreek onmiddellijk alle banden met de oplichter.
  • Reageer niet op berichten, e-mails, telefonische oproepen en blokkeer de telefoonnummers en/of e-mailadressen.
  • Meld je verhaal op het meldpunt van de FOD Economie en bij de lokale politie.
  • Contacteer meteen Card Stop (070 344 344) als je de gegevens van je bankkaart hebt doorgegeven.
  • Contacteer Doc Stop (0800 123 123) als je een kopie van jouw Belgische identiteitskaart of paspoort hebt doorgegeven.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER