Direct naar artikelinhoud
In kaartCoronavirus

Mondmasker verplicht, afstand houden, en de coronapas: in deze gemeenten gelden al extra coronamaatregelen

Mondmasker verplicht, afstand houden, en de coronapas: in deze gemeenten gelden al extra coronamaatregelen
Beeld ROBIN UTRECHT

Het Overlegcomité van de verschillende regering zit deze namiddag digitaal samen om nieuwe maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Toch wachten verschillende gemeenten niet op een beslissing van hogerhand, en voerden ze de afgelopen dagen zelf al maatregelen in. We lijsten ze voor u op. 

Mag het nu, of niet, de coronapas zelf invoeren? Vrijdag besliste de Vlaamse ministerraad nog om de toepassingsgebieden van het Covid Safe Ticket (CST) niet verder uit te breiden. Burgemeesters mogen wel andere lokale maatregelen nemen om de besmettingen in hun gemeenten proberen in te dijken, zoals een mondmaskerplicht.

Zondag klonk het bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) en Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) dan weer dat burgemeesters wel degelijk het recht hebben om de coronapas op te leggen voor bepaalde activiteiten, mits overleg met de provinciegouverneur en een goede motivatie.  Dat zeiden ze in De zevende dag.

In de Vlaamse rand vragen verschillende burgemeesters al langer om zelf maatregelen te kunnen nemen, maar botsten ze daar tot nu toe op bepaalde restricties in het juridische kader. Zo voerden Wemmel en Vilvoorde wel al de coronapas in voor culturele activiteiten en voorstellingen, ook al zijn er minder dan 500 aanwezigen, en moet het mondmasker gedragen worden bij de gemeentelijke diensten. 

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) voert daarbovenop vanaf vandaag het CST in voor fitnesscentra, aangezien Brusselse jongeren nu naar zijn gemeente trekken om te komen sporten zonder coronapas. De nieuwe regel geldt alvast tot half januari. Bonte heeft gisteren een overleg met de gouverneur gehad, die heeft groen licht gegeven om het CST in te voeren. Bonte vaardigt een burgemeestersbesluit uit, op basis van de nieuwe gemeentewet. “Die zegt dat burgemeesters alle middelen mogen inzetten om pandemieën tegen te gaan. We hebben de juiste juridische basis gevonden.”

Wevelgem was een van de eerste gemeenten in Vlaanderen om vorige week strengere maatregelen te nemen. En ironisch genoeg mocht het bedankingsfeest voor de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum daar als eerste de gevolgen van ondervinden. Voor lokale evenementen van meer dan 100 personen in een binnenruimte is sinds vrijdag namelijk het Covid Safe Ticket verplicht. 

De West-Vlaamse gemeente nam de beslissing in overleg met de gouverneur omdat het aantal besmettingen vorige week plots explosief steeg, en dat ondanks een vaccinatiegraad van 95 procent bij de volwassenen. De uitbraken situeren zich vooral bij jongeren in de deelgemeente Gullegem, waar meer dan 100 leerlingen en leerkrachten op een school positief bleken te zijn.

De naburige gemeenten Anzegem en Zwevegem namen ook al (minder drastische) maatregelen. In Zwevegem zijn de buitenschoolse activiteiten geschrapt voor leerlingen van een school met veel besmettingen, in Anzegem raadt het gemeentebestuur aan om diezelfde activiteiten te schrappen voor min-12-jarigen.

Wommelgem gaf alle lagereschoolleerlingen afgelopen weekend de kans zich te laten testen. Van de 390 geteste kinderen bleek uiteindelijk een vierde positief te zijn. Frank Gys (N-VA), burgemeester van de Antwerpse gemeente, had het over “zeer slechte cijfers”. Alle activiteiten voor min-12-jarigen zijn geannuleerd, verschillende scholen gesloten. Volgende zaterdag wordt er opnieuw getest. 

Na een reeks besmettingen op de lokale kermis telt Oudsbergen vandaag de hoogste incidentie van Vlaanderen: in totaal 341 besmettingen in twee weken tijd, of 1.450 besmettingen per 100.000 inwoners. Aan de inwoners van de Limburgse gemeente is daarom gevraagd om minstens tot en met komende vrijdag hun contacten te beperken, en vaker het mondmasker te dragen op drukke plaatsen. 

Het stadsbestuur van Eeklo voert opnieuw een mondmaskerplicht in voor alle indoor evenementen en in stadsgebouwen. In winkels en horecazaken wordt het mondmasker “sterk geadviseerd”. De Oost-Vlaamse stad telde vorige week 52 besmettingen, maar burgemeester Luc Vandevelde wil met een reeks maatregelen een nieuwe uitbraak verhinderen.