Oud-voorzitter Berchem Sport riskeert opnieuw celstraf voor fraude: tientallen diamantbedrijven opgelicht

Antwerpen -

Het Openbaar Ministerie heeft twintig maanden celstraf geëist tegen de omstreden diamanthandelaar Vasken Cavatti, de voormalige voorzitter van Berchem Sport. Cavatti moet zich voor de rechter verantwoorden wegens het oplichten van diamanthandelaars.

Het is niet de eerste keer dat de Armeense juwelier en diamanthandelaar Vasken Cavatti in het beklaagdenbankje moet plaatsnemen. In 2003 belandde hij in de Begijnenstraatgevangenis op verdenking van witwaspraktijken, omdat hij illegale fondsen zou hebben witgewassen via voetbalclub Berchem Sport, waar Cavatti was binnengehaald als grote redder. Cavatti gaf tijdens het onderzoek toe dat hij zijn spelers en staf zwarte premies had betaald, maar ontkende dat hij geld had witgewassen. Voor de witwas werd hij destijds vrijgesproken, voor de andere feiten werd hij veroordeeld.

Aan het lijntje gehouden

De feiten waar Cavatti nu voor wordt vervolgd, betreffen grootschalige oplichtingen van diamanthandelaars. De modus operandi was volgens het parket eenvoudig: de beklaagden namen diamanten in concessie van bedrijven met de belofte dat ze een koper voor de stenen zouden zoeken. De diamanten werden volgens het parket echter nooit (volledig) betaald, en ook niet teruggegeven aan de eigenaars.

De eigenaars werden lange tijd aan het lijntje gehouden. “Ze stapten niet naar de politie, omdat ze hoopten alsnog vergoed te worden. Sommige durfden ook niet naar de politie te stappen, omdat ze werden bedreigd of omdat ze vreesden voor hun reputatie in het diamantmilieu.

Broer is hoofdverdachte

De hoofdverdachte in het dossier is de broer van Cavatti. Tegen hem vorderde het parket een celstraf van 36 maanden. Hij was volgens het parket de spilfiguur van het fraudesysteem. Het netwerk rond broer Cavatti zou tientallen diamantbedrijven voor miljoenen hebben benadeeld.

De raadsman van Vasken Cavatti pleitte dat de oud-voorzitter van Berchem Sport niets met de zaak van zijn broer te maken heeft. “Hij heeft zelfs mensen gewaarschuwd voor zijn praktijken. Ook mijn cliënt wist dat zijn broer diamanten in consignatie nam en onder prijs verkocht. Mijn cliënt staat hier totaal ten onrechte. Hij heeft geen bedrieglijke handelingen gesteld. Hij is geen oplichter.”

(jvda)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen