© VUM

Onderzoek wijst uit: grote meerderheid kinderen heeft stress op school

76,8% van de scholieren krijgen stress van school. Dat blijkt uit een online peiling van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Opvallend: meer dan 40% geeft aan zelfs veel of zeer veel stress te hebben. Daarnaast gaat zo’n 38% van de scholieren vaak of altijd met tegenzin naar school.

Elisa Schanzer

De Vlaamse Scholierenkoepel peilde bij 5.964 scholieren uit honderd verschillende scholen uit Vlaanderen en Nederlandstalige scholen in Brussel naar stress op school. De peiling werd uitgevoerd in de aanloop naar het Scholierencongres 2017 ‘Naar een school zonder stress’.

Stresserende momenten

Toetsen en examen zijn de grootste oorzaken van stress bij jongeren: meer dan 4 op 5 scholieren ervaart daar stress door. Meer dan een derde ervaart thuis stress. Dat cijfer neemt toe doorheen de schoolloopbaan, van 24% in de eerste graad tot 49,1% in de derde graad. Het maken van een goede studiekeuze is bij 1 op de 4 scholieren een bron van stress.

Verschillen

Er blijken heel wat genderverschillen te zijn. Meisjes krijgen meer stress door school dan jongens (47% versus 32%), terwijl jongens vaker met tegenzin naar school gaan (41% versus 35%).

Ook tussen de onderwijsvormen zijn er verschillen merkbaar. Scholieren uit het aso geven aan meer stress te krijgen door school: 54,5% hebben (heel) veel stress door school, tegenover 48% in tso en 42,5% in bso.

Schoolstress beïnvloedt schoolprestaties

Dat schoolstress een ernstig probleem is, blijkt volgens de peiling uit de gevolgen die het met zich meebrengt. Meer dan de helft van de leerlingen met schoolstress geeft aan dat de stress hen vermoeidheid, onrustige gedachten en gepieker bezorgt. Bij de meisjes loopt dat cijfer op tot bijna 60%.

40% van de leerlingen geraakt gedemotiveerd door schoolstress, 38,1% krijgt slaapproblemen. 52,7% zegt dat schoolstress tot uitstelgedrag leidt, een probleem dat vooral groot wordt in de laatste graad (64,2%).

Hoe pakken scholen stress aan?

Meer dan een 1 op 3 scholieren zegt dat hun school ‘helemaal niets’ doet, een even groot aantal zegt het niet te weten. Slechts een kleine 10% geeft aan dat er veel gedaan wordt. Bovendien richten scholen zich vooral op de eerste graad: daar zegt maar 1 op de 4 scholieren dat de school niets doet, terwijl dat cijfer in de derde graad tot bijna de helft van de scholieren stijgt.

De scholen die al wél iets doen organiseren bijvoorbeeld uitstapjes of yoga.

Wat willen scholieren zelf?

Scholieren zouden graag willen dat leerkrachten anders met hen omgaan. Ook willen ze graag de hoge werk- en prestatiedruk verminderen. Verder vinden ze het belangrijk om rustmomenten doorheen de dag in te lassen en plaatsen op school te voorzien om tot rust te komen.

Op 18 februari organiseert de Vlaamse Scholierenkoepel een Scholierencongress over stress op school. Daar zullen 100 scholieren over heel Vlaanderen samen discussiëren en nadenken om stress op school te verminderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER