Je laten begraven in oud graf van andere overledene, met behoud van bestaande zerk: het kan in Izegem

Stad Izegem zet het hergebruik van oude grafzerken waarvan de concessie is verlopen in de etalage. Peter Velghe (52) heeft ondertussen zo’n oud graf overgenomen, grafzerk en de onderliggende kelder inbegrepen. “Ik doe het voor mijn ouders die nu hun laatste rustplaats kennen, maar ook omdat ik het jammer vind dat het graf zou verdwijnen.”

Oude grafmonumenten met een zekere erfgoedwaarde krijgen regelmatig een peter of meter toegewezen die instaan voor het onderhoud of restauratie, maar een eenvoudig particulier graf dat wordt hergebruikt, gebeurt niet zo veel. “Peter Velghe is de eerste persoon met wie we zo’n regeling hebben getroffen”, zegt Caroline Maertens, schepen voor begraafplaatsen in Izegem. 

“Hij betaalt een concessie van 40 jaar, de overname van de grafkelder en de ontgraving. Normaal wordt na afloop van een concessie het oude graf gewoon weggenomen. En dat is in veel gevallen een verlies voor de begraafplaats. We hopen dus dat zoveel mogelijk mensen het voorbeeld van Velghe zullen volgen.”

Voor mijn ouders

Velghe loopt al lang met het idee rond. Toen de concessie voor het graf was afgelopen dat naast de graftombe lag van enkele van zijn familieleden, trok hij zijn stoute schoenen aan om de schepen voor begraafplaatsen van Izegem te polsen. “Ik had er al met mijn ouders over gesproken, vooral mijn 85-jarige vader Daniël was er blij mee omdat hij  altijd al wenste om hier in Kachtem begraven te worden. Dicht bij mijn grootvader en de familie." 

"Ik moet eerst voor de ontgraving zorgen van de kisten die er nu liggen.  Daarna zal ik de grafzerk en de kelder mooi renoveren. De namen van de vorige overledenen mogen niet verdwijnen, maar dat is voor ons geen probleem. Mijn ouders zullen gewoon op een andere plekje vermeld worden op het graf.”

Ik doe het voor mijn ouders en mijn 85-jarige vader is er blij mee!

Peter Velghe, nieuwe concessiehouder van het oude graf

Luguber?

Peter is professioneel bezig als elektricien en klust bij voor een begrafenisondernemer. “Ik voel me hier gerust bij, eigenlijk is dit helemaal geen luguber onderwerp. Zo’n oud graf heeft zijn charmes, en je weet op voorhand waar je na je leven zal rusten. Voor sommige mensen geeft dat een goed gevoel. Ik weet waarover ik spreek. En daarnaast zorg je ook dat een stuk patrimonium wordt bewaard. Voor de kosten moet je het niet laten, het is een stuk goedkoper dan een gloednieuw graf”, zegt Peter Velghe.

Meest gelezen