woensdag 27 oktober 2021 - Showbizz en cultuur
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

  play4

Bake off Vlaanderen

“Bakken hielp me om te rouwen”

Kookprogramma

De ovens mogen weer aan vanaf vanavond voor het vijfde seizoen van Bake Off Vlaanderen op Play4. Tien bakkers geven dan het beste van zichzelf in de baktent aan het Rubenskasteel in Zemst. Een van hen is Jimmy Trioen (45). Hij doet mee als eerbetoon aan zijn zus, die vorig jaar overleden is. “We bakten heel veel samen. Tijdens corona lieten we onze baksels zelfs zien via videocalls.”

De meeste mensen doen mee aan Bake Off Vlaanderen omdat ze heel graag bakken. Maar Jimmy Trioen uit Schuiferskapelle heeft nog een extra, bijzondere reden. Voor hem is zijn bak-avontuur een eerbetoon aan zijn jongste zus Nancy. Zij stapte vorig jaar uit het leven.

In de eerste aflevering, waarin hij samen met vier andere bakkers te zien zal zijn, vertelt hij daar ook eerlijk over. “Het was heel intens om mezelf daar zo over te zien praten”, zegt hij nadat hij het fragment te zien heeft gekregen. “Dat komt diep binnen. Maar ik moet erover kunnen praten, voor mij is dat een deel van de verwerking.”

“Onze mama is vroeg gestorven. Dat heeft mijn zus moeilijk kunnen verwerken. Je voelde het in haar praten en in haar gedrag. Als er nieuwe dingen gebeurden in haar leven, zoals wanneer ze een nieuw samengesteld gezin vormde, vond ze het heel jammer dat mama dat allemaal moest missen.”

Geen knuffel meer

“Toen de politie plots aan de deur stond met de boodschap dat ze overleden was, drong dat eerst helemaal niet door. Ik was ook alleen thuis, mijn vriend was weg. Ik wilde haar zien, maar dat kon niet, omdat het als een onrustwekkend overlijden werd gezien.”

“Een paar dagen voor haar dood had ik haar nog gezien. We hebben ons toen aan de coronaregels gehouden, dus ik heb haar die dag geen knuffel meer kunnen geven. Daar heb ik spijt van. Want we zijn een echte knuffelfamilie. En ook al doet dat veel pijn, ik respecteer haar beslissing. Je blijft achter in de leegte. We hebben niets, geen papiertje gevonden, maar zij heeft die keuze gemaakt.”

Voor Jimmy heeft Bake Off geholpen bij het rouwproces. Hij heeft dan ook mooie herinneringen aan bakken met zijn zus. “We bakten heel veel samen, maar door corona ging dat niet. Al lieten we ons niet tegenhouden. We zetten gewoon onze streaming aan en lieten dan de oven aan elkaar zien. Hoe gaat het bij jou? Goed? Oh, nee, bij mij zakt de cake in.” (lacht)

Bakker worden

Bakken is een echte passie van Jimmy. Eigenlijk was het altijd zijn droom om bakker te worden, maar hij heeft uiteindelijk voor een koksopleiding gekozen. “Ik had astma, nu is dat minder. Ze raadden me af om bakker te worden, omdat werken met meel en bloem me later last zou bezorgen. Maar het heeft er altijd ingezeten.”

Toch is hij ook geen kok geworden. Met nog een jaar te gaan, stopte hij met zijn middelbare school. “Ik wilde gaan werken. Ik had er genoeg van, al vind ik het nu wel jammer.”

Nu werkt Jimmy als verkoper in een winkel met kantoor- en schoolartikelen én heeft hij een flexijob in de horeca én als saunameester. Hij doet het graag, maar zijn grootste passie blijft toch bakken. “Ik wil daar graag in bijberoep mee verdergaan. Ik ben nu aan het kijken voor een foodtrailer en ben een opleiding chocolatier begonnen bij Syntra Brugge, samen met mijn ­Bake Off-collega’s Katrien en Stephanie. Ik heb hier vrienden gemaakt voor het leven. Ik dacht dat ook na mijn deelname aan ­Komen Eten, maar dat was te kort. Bake Off was zo intens. Wat je samen meemaakt, gaat nooit meer weg.”

‘Bake Off Vlaanderen’ seizoen 5, vanaf woensdag 27 oktober op Play4 (20.35 uur)

Heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws