©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dit verandert op 1 november: coronapas in horeca, WhatsApp stopt ondersteuning reeks telefoons en nieuw dataplatform voor energie

Een nieuwe maand en dus nieuwe veranderingen. Zo wordt de coronapas ook in Vlaanderen verplicht en is er slecht nieuws voor sommige WhatsApp-gebruikers.

adb
Bron: BELGA

Start van nieuw dataplatform voor energiesector

Op 1 november gaat een nieuw centraal dataplatform voor de Belgische elektriciteits- en gassector van start.

Het nieuw centraal dataplatform is het werk van Atrias, een dochteronderneming van de Belgische distributienetbeheerders. Aan het platform is jaren gewerkt. De bedoeling is dat alle data (denk aan meterstanden en facturen) van alle energiespelers op de Belgische markt – gaande van de distributienetbeheerders tot de leveranciers – via het platform passeren.

Atrias verzekert dat gezinnen en bedrijven weinig tot geen hinder zullen ondervinden van de overgang naar het nieuwe dataplatform. Wel kan er wat vertraging zijn voor sommige klanten, bij bijvoorbeeld een leverancierswissel of een afrekeningsfactuur. Het gaat om vertragingen van enkele dagen tot maximaal twee weken. Tussen november en eind december worden tijdelijk geen nieuwe prepaid- of budgetmeterklanten geactiveerd.

 ©  Tom Palmaers

Covid Safe Ticket wordt uitgebreid naar horeca en fitnesszaken

Het Covid Safe Ticket (CST) wordt vanaf 1 november uitgebreid naar horecazaken en fitnesscentra in heel België. Dat is een gevolg van de beslissingen die dinsdag werden genomen op het Overlegcomité.

In Brussel werd al een coronapas gevraagd in horecazaken. Vanaf volgende maand wordt het CST ook in de rest van het land ingevoerd voor horecazaken en fitnesscentra.

De drempel die bij evenementen bepaalt wanneer het CST ingezet moet worden om de mondmaskerplicht te doen vervallen, wordt daarnaast weer verlaagd tot 200 personen binnen en 400 buiten. Momenteel konden binnenevenementen tot 500 personen en buitenevenementen tot 750 personen plaatsvinden zonder beperkingen én zonder coronapas, tenzij de lokale overheid daar anders over besliste.

Voor discotheken en nachtclubs blijft het gebruik van de coronapas altijd verplicht.

Met het CST kan iemand aantonen dat hij volledig gevaccineerd is, recent negatief getest is of een herstelcertificaat heeft.

 ©  BELGA

WhatsApp stopt ondersteuning voor reeks telefoons

WhatsApp stopt vanaf vandaag de ondersteuning van een aantal Android-telefoons en iPhones. Wie een ouder toestel heeft zal de populaire berichtendienst niet meer kunnen gebruiken.

Voor iPhone-eigenaars gaat het om telefoons die draaien op een besturingssysteem ouder dan iOS 10. Concreet zijn dat oudere modellen van vóór de iPhone 5, bijvoorbeeld de iPhone 4 of 4S. Wie een Android-telefoon heeft die draait op Android 4.1 of ouder loopt tegen hetzelfde probleem aan.

Na een grote update zal WhatsApp die toestellen niet meer ondersteunen. Aangezien de update niet uitgevoerd kan worden door oudere toestellen zullen die gebruikers moeten overstappen naar een andere berichtendienst of een nieuwe telefoon moeten kopen.

Hoe weet je welke versie van iOs je hebt?

Open Instellingen op je telefoon en klik op het tabje Algemeen en vervolgens op Info. Bij Softwareversie zie je welke versie je iPhone heeft.

Hoe weet je welke versie van Android je hebt?

Open Instellingen en klik op Over de telefoon. Bij Softwareversie zie je welke versie Android er op je telefoon staat.

 ©  NurPhoto via Getty Images

Apotheken testen ook symptomatische personen en terugkerende reizigers

Vanaf 1 november staan ook de apotheken in ons land ter beschikking om sneltesten af te nemen van ‘symptomatische’ mensen en van terugkerende reizigers.

‘Symptomatische’ mensen zijn personen die maximaal vijf dagen symptomen vertonen die kunnen wijzen op een corona-besmetting, zoals gedefinieerd door Sciensano, en ouder zijn dan 6 jaar. Voor symptomatische burgers is de snelle antigeentest in de apotheek gratis, want deze dienst wordt net als in testcentra of artsenpraktijken immers volledig terugbetaald door het RIZIV. Ook reizigers die terugkeren uit een land of regio met een hoog infectierisico, kunnen zich vanaf 1 november laten testen in de apotheek. Ook voor hen zal deze snelle antigeentest in de apotheek gratis zijn, want terugbetaald door het RIZIV.

Het gaat om een snelle antigeentest. “Sneltesten geven binnen de 15 à 30 minuten resultaat, waardoor de persoon en zijn gezinsleden niet in quarantaine moeten in afwachting van het resultaat. Door een sneltest wordt werkafwezigheid geminimaliseerd en worden kinderen ook niet onnodig van de schoolbanken gehouden”, aldus Algemene Pharmaceutische Bond-voorzitter Koen Straetmans. De apotheken worden zo complementair aan huisartsen en testcentra, om de druk daar te verlichten. Sedert 12 juli hebben 2.542 apothekers in België reeds meer dan 470.000 niet-terugbetaalde sneltesten uitgevoerd bij ‘asymptomatische’ burgers, dat zijn personen die op het eerste zicht geen symptomen hebben, in het kader van evenementen, vertrek op reis, enz. Bij een negatieve test krijgt de burger hierbij een COVID-certificaat.

 ©  fvv

Israël heropent grenzen voor gevaccineerde toeristen

Gevaccineerde toeristen zijn vanaf 1 november weer welkom in Israël. De regering in Tel Aviv maakte bekend dat het de grenzen opent voor reizigers vanuit alle landen die een vaccinatiebewijs kunnen tonen dat maximaal zes maanden oud is.

In augustus en september kampte Israël met een flinke stijging van het aantal besmettingen, dagelijks werden er meer dan 10.000 gemeld. Inmiddels is het aantal besmettingen gedaald tot enkele honderden per dag. Premier Naftali Bennett kondigde al aan dat de maatregelen aan de grens versoepeld zouden worden. Israël heeft als eerste land ter wereld een succesvolle vaccinatiecampagne uitgerold om mensen een boosterprik te geven. Meer dan 3,9 miljoen inwoners van het land kregen sinds de zomer een derde prik. Reizigers naar Israël moeten naast een vaccinatiebewijs voor vertrek en bij aankomst ook nog altijd een negatieve coronatest overleggen.

 ©  EPA-EFE

Thailand zet grenzen open voor toeristen uit 63 landen

Vanaf 1 november verwelkomt Thailand opnieuw toeristen uit België en 62 andere landen. Naast ons land staan ook de andere lidstaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Chili en de Verenigde Arabische Emiraten op de lijst die het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft goedgekeurd. Thailand had oorspronkelijk 46 landen gekozen, maar voegde afgelopen weekend zeventien landen aan de lijst toe.

Wie naar Thailand afreist, moet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en een negatieve coronatest, afgenomen in de 72 uur voor het vertrek, kunnen voorleggen. Na aankomst moeten reizigers opnieuw een coronatest afleggen. Is ook die test negatief, dan moeten ze niet in quarantaine en mag je naar eender welke bestemming in Thailand. Wie niet gevaccineerd is, wordt gevraagd na aankomst tien dagen in quarantaine op hotel door te brengen.

Volgens Bangkok News is de Thaise toeristische sector verheugd om weer bezoekers te kunnen ontvangen, maar blijft de bevolking angstig. Tot 92,4 procent van de mensen die bevraagd werden door het Thaise departement van Volksgezondheid, zei zich zorgen te maken over de heropening en een nieuwe uitbraak van het coronavirus te vrezen, citeert de Bangkok Post. Toch hoopt Thailand dat het toerisme een nieuwe start neemt. De sector ligt al meer dan anderhalf jaar volledig stil.

 ©  belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER