© ISOPIX

“Dodelijkste wapen aller tijden” gaat onder de hamer

Tussen 200.000 en 300.000 dollar: dat zou zowat de waarde zijn van een gepersonaliseerde rode telefoon van Adolf Hitler die veilinghuis Alexander Historical Auctions zondag te koop aanbiedt. Het toestel is ‘allicht het dodelijkste wapen aller tijden, dat miljoenen mensen over de hele wereld de dood heeft ingejaagd’, zo stelt het veilinghuis.

Volgens Alexander gaf Hitler tijdens de laatste twee jaren van de Tweede Wereldoorlog het merendeel van zijn bevelen via deze Siemens-telefoon die hij van de Wehrmacht had gekregen. Op het toestel staat zijn naam en een hakenkruis gegraveerd.

De telefoon werd na de val van nazi-Duitsland ontdekt in de Berlijnse bunker van Hitler. Sovjetsoldaten gaven het toestel als souvenir aan de Britse brigadier Ralph Rayner. Diens zoon heeft de telefoon al die jaren bijgehouden.

© AFP

‘Zeldzaamheid en unieke’ drijven prijs op

Zondag gaat het historische stuk onder de hamer in Maryland, in het oosten van de VS. De rode verf is intussen wat afgebladderd van het zwarte toestel in bakeliet, maar dat zal de prijs uiteraard niet drukken.

Alexander gaat ervan uit dat de telefoon tussen 200.000 en 300.000 dollar (187.000 en 281.000 euro) waard is. Daarbij is volgens Andreas Kornfeld van het veilinghuis rekening gehouden met ‘de zeldzaamheid en het unieke’ van het voorwerp. Hij neemt aan dat de uiteindelijke verkoopprijs nog hoger zal liggen. Geïnteresseerden kunnen ook telefonisch een bod doen.

© Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer