Premier Alexander De Croo en zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo en zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki. © Photo News/AFP

De Croo waarschuwt Poolse premier voor "gevaarlijk spelletje", Europees Hof legt Polen dwangsom van 1 miljoen euro per dag op

In een toespraak voor het Europacollege in Brugge heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn Poolse ambtgenoot Mateusz Morawiecki woensdag gewaarschuwd voor een escalatie van het conflict over de basisregels van de rechtsstaat en het Europese project. Net op hetzelfde moment sanctioneert het Europese Hof van Justitie Polen met een dagelijkse dwangsom van 1 miljoen euro omdat het land weigert om uitvoering te geven aan de vraag van het Hof om de activiteiten van de disciplinaire kamer van het Hooggerechtshof op te schorten.

  1. Poolse premier gaat voluit confrontatie met Europese Unie aan: “Rechters maken van EU centraal gestuurde instelling”

    Poolse premier gaat voluit confronta­tie met Europese Unie aan: “Rechters maken van EU centraal gestuurde instelling”

    “In godsnaam, de grondwettelijke hoven in de lidstaten van de Europese Unie hebben het recht om te controleren of de uitvoering van het EU-recht gebeurt binnen de bevoegdheden die door die lidstaten toebedeeld werden.” In een felle toespraak voor het Europees Parlement heeft de Poolse premier Mateusz Morawiecki het veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof in Warschau verdedigd. “De EU zal heus niet uiteenvallen als we erkennen dat onze juridische systemen verschillen”, klonk het.
  2. Bart De Wever (N-VA) op verkiezingscongres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerkende Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Bart De Wever (N-VA) op verkie­zings­con­gres: “Gedaan met Vivaldi, gedaan met hardwerken­de Vlaming uit te persen en uit te lachen”

    Dit jaar is Bart De Wever 20 jaar voorzitter van de N-VA. Een “voorrecht” noemde De Wever dat op het verkiezingscongres van zijn partij vandaag in Gent. N-VA wil het alternatief zijn voor een voortzetting van de huidige federale regering, die op kap van de Vlaming de begroting verder de dieperik laat ingaan. Enkel N-VA kan voor de kentering zorgen, verklaarde voorzitter Bart De Wever vandaag aan het slot van het kiescongres van zijn partij. En als de kiezer N-VA een sterk mandaat geeft, dan is De Wever bereid premier te worden.