Trein ontspoord aan station Leuven: dodelijk slachtoffer zat wél op de trein

© BLG

Het treinongeval in Leuven maakte zaterdag even voor 13.30 uur 28 slachtoffers. In tegenstelling tot eerdere berichten zat het dodelijk slachtoffer wel op de trein, aldus het parket. Het dodelijk slachtoffer, een 21-jarige man uit Waals-Brabant, zou tijdens het ontsporen uit het treinstel geslingerd zijn. In totaal vielen er 27 gewonden, van wie drie ernstig. De schade aan de spoorinfrastructuur is groot. Toch kon rond 18 uur een spoor weer worden vrijgegeven.

hsb, stl, boj, jdb, adm

De trein met bestemming De Panne had 84 passagiers aan boord en bestond uit drie motorstellen. Eerst werd gezegd dat machinist geconfronteerd met een persoon die op de sporen liep maar nu blijkt dat het dodelijk slachtoffer wel degelijk op de trein zat, aldus het parket. Tijdens het ontsporen werd het slachtoffer uit de treinstel geslingerd.

“Het eerste voertuig kantelde en kwam in de berm terecht. De andere wagons staan nog op de sporen”, aldus Marc Vranckx, commissaris van de politie Leuven. Het ongeval gebeurde in de wisselzone.

© BELGA

Gewonden

De gewonden zijn overgebracht naar drie ziekenhuizen. Ze worden verzorgd in het UZ Leuven (Gasthuisberg), het Leuvense Heilig Hart ziekenhuis en het ziekenhuis in Tienen. De meeste slachtoffers konden op eigen kracht de trein verlaten.

Ze werden met ondersteuning van de hulpdiensten wandelend geëvacueerd. Een deel werd met ziekenwagens afgevoerd. Anderen werden opgevangen in een bus, waarin een arts en verzorgers van het Rode Kruis zaten. Zij werden overgebracht naar de Philipssite in Leuven, waar een opvangcentrum werd geïnstalleerd. “De slachtoffers hadden klassieke verwondingen”, zegt Koen Bronselaer, hoofd van de directie medische hulpverlening (Dir-Med). “Ze waren flink door elkaar geschud. Sommige passagiers rolden over elkaar. Maar op twee na liepen de slachtoffers geen zware verwondingen op.”

© BELGA

Schade aan spoorinfrastructuur

“De schade is vooral groot aan de spoorinfrastructuur”, stelt Frédéric Petit, woordvoerder van spoornetbeheerder Infrabel. “De bovenleidingen zullen nog een tijd niet functioneren.” De hinder kan nog een groot deel van volgende week duren. Infrabel en de NMBS werken momenteel een aangepaste treindienst uit.

Er werden drie onderzoeken gestart naar de precieze omstandigheden van het ongeval. Die gebeuren door het parket van Leuven, Infrabel en de FOD Mobiliteit. Over het dodelijk slachtoffer is nog niets bekend..

Premier Charles Michel (MR) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) kwamen de situatie ter plaatse bekijken. De coördinatie ligt in handen van de stad Leuven.

OPROEP: Was u op de plaats van het ongeval? Of was u getuige van het incident? Laat ons dan iets weten via redactienbo@nieuwsblad.be. Vergeet zeker niet uw gsm-nummer te vermelden.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen