©  BELGA

Ook in lagere scholen weer mondmaskers, en dat komt hard aan: “Zeer moeilijke en pijnlijke maatregel”

Nog een plek waar de mondmaskers weer op moeten: alle klassen van het vijfde en zesde leerjaar. Dat werd gisteren beslist op een overleg tussen minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijspartners. De maatregel, die ingaat na de herfstvakantie, stuit op gemor bij de onderwijskoepels: “De regels op school zijn strenger dan erbuiten.”

Arthur De Meyer

Het coronavirus verspreidt zich als een lopend vuurtje doorheen de lagere scholen. In de afgelopen twee weken was het lager onderwijs goed voor 74% van alle besmettingen in het onderwijs. Intussen heeft 26,6% van de leerlingen antistoffen, in juni 2021 was dat nog 15,4%. Het virus is er dus héél aanwezig. Niet verwonderlijk gezien jonge kinderen nog niet gevaccineerd worden, maar maatregelen zijn nodig, aldus de minister van Onderwijs en de onderwijspartners.

LEES OOK: Deze maatregelen worden genomen in het onderwijs

Na de herfstvakantie zullen kinderen in het vijfde en zesde leerjaar daarom opnieuw een mondmasker moeten dragen. Enkel wanneer ze afstand kunnen houden in de klas, stilzitten en als er voldoende verluchting is, mag het uit. Daarnaast worden de quarantaineregels aangepast: kinderen zullen enkel nog getest worden als ze symptomen hebben.

“Zo vermindert de druk op de eerstelijnszones, de artsen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s)”, klinkt het. Zo zouden ook minder kinderen nodeloos in quarantaine moeten. Het kan wel nog steeds dat een hele klas een week in quarantaine moet als er binnen een week vier besmettingen vastgesteld worden.

 ©  Jan Van der Perre

“Pijnlijk”

De terugkeer van de maskers in het vijfde en zesde leerjaar zorgt wel voor gemor bij de CLB’s en de koepels. “Het is een zeer moeilijke en pijnlijke maatregel”, zegt Stefan Grielens, directeur van het Vrije CLB Netwerk. “Ik hoop dat ze snel weer af mogen, zodra de cijfers het toelaten.” Zo klinkt het ook bij het katholiek onderwijs . “Ik ben hier toch ongelukkig om”, zegt topman Lieven Boeve. “We zijn in een situatie beland waar de regels voor kinderen op school strenger zijn dan erbuiten. Er is een reëel pedagogisch nadeel, ook voor het mentale welzijn van de kinderen vormt een masker een barrière. Voor hen is dat geen pijnloze maatregel.” Ook bij het GO! is men niet enthousiast over de mondmaskerplicht. Maar de aangepaste quarantaineregels worden wel unisono positief onthaald. “We zijn tevreden dat leerlingen niet nodeloos in quarantaine moeten blijven, want dat was voor zowel voor scholen, CLB’s, ouders als leerlingen een enorme frustratie”, zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Voldoende?

Wat gisteren niet werd goedgekeurd: verplichte CO₂-meters in de klas. “We hebben dat opnieuw op tafel gelegd, maar het kabinet acht dat overbodig”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Die hadden we degelijk nuttig kunnen zijn, meent hij. “Want vergis u niet, de viruscirculatie is wel degelijk enorm”, zegt biostatisticus Geert Molenbergs (UHasselt/KU Leuven). “In de lagere scholen is sprake van een incidentie (aantal besmettingen per 100.000 over 14 dagen, red.) van 1.300, voor de algemene bevolking bedraagt die 500. Maskers zijn niet fijn en ik snap dat het wringt om maatregelen op te leggen aan kleine kinderen, maar er moest iets gebeuren. Aan de andere kant, het virus houdt geen halt bij het vijfde leerjaar. Ik had liever ook maskers gezien in het derde en vierde leerjaar. Epidemiologisch gaan we dit goed in gaten moeten houden en met de billen dichtgeknepen.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER