ImageGlobe

4 op de 10 werknemers met een burn-out krijgen meteen antidepressiva voorgeschreven: "Te veel en te snel" 

Wie uitvalt met een burn-out, krijgt te vaak en te snel antidepressiva voorgeschreven. Dat zeggen de Socialistische Mutualiteiten. Uit een onderzoek van het ziekenfonds blijkt dat 40 procent van de mensen met een burn-out antidepressiva neemt. Bij langere ziekteperiodes gaat het zelfs om bijna een op de twee. "Maar medicatie alleen is niet de juiste behandeling bij burn-out", zeggen de Socialistische Mutualiteiten.

Uit recente cijfers van het RIZIV blijkt dat ons land vorig jaar 33.402 mensen telde die meer dan een jaar arbeidsongeschikt waren door een burn-out. Dat is een stijging van 33 procent tegenover 2016. "De lockdowns en het thuiswerk lijken de opmars van burn-outs nog te versnellen", zeggen de Socialistische Mutualiteiten.

Uit een studie van het ziekenfonds bij 1.600 leden met een burn-out blijkt dat er te vaak en te snel antidepressiva worden voorgeschreven. 

"Bij 4 op de 10 patiënten met een burn-out worden al in de eerste weken nadat ze stoppen met werken antidepressiva voorgeschreven", zegt Bart Demyttenaere, directeur medisch beleid van de Socialistische Mutualiteiten. "Dat gaat in tegen alle internationale richtlijnen die stellen dat medicatie en antidepressiva niet de juiste behandeling zijn bij een burn-out."

Uit de studie blijkt dat 39 procent van de patiënten met een burn-out antidepressiva krijgt voorgeschreven. Bij een langdurige burn-out (6 tot 12 maanden volgens de studie, red.) is dat zelfs 47 procent.

Bij heel wat artsen is het een automatisme om antidepressiva voor te schrijven bij burn-out, terwijl psychotherapie een betere oplossing is

Dat er toch zo vaak en zo snel antidepressiva worden voorgeschreven, is zorgwekkend vinden de Socialistische Mutualiteiten en heeft verschillende redenen. "Bij heel wat artsen zit het in de pen om antidepressiva voor te schrijven, het is voor een stuk een automatisme. Het verschil tussen een burn-out en depressie is ook niet altijd even duidelijk, terwijl wel een andere behandeling nodig is", zegt Demyttenaere.

Antidepressiva of andere geneesmiddelen moeten ook altijd gecombineerd worden met psychologische behandeling, vinden de Socialistische Mutualiteiten. "Als er medicatie wordt voorgeschreven, moet dat hand-in-hand gaan met psychologische behandeling", zegt Demyttenaere. "Maar psychotherapie is nog altijd duur, minder toegankelijk en vaak met lange wachttijden. De drempel is hoog en moet naar beneden."

Naast betaalbare en toegankelijke psychologische zorg hebben de Socialistische Mutualiteiten nog 3 andere aanbevelingen voor de overheid:

  1. Preventie: Als er signalen zijn die wijzen in de richting van een burn-out moet de huisarts (met toestemming van de patiënt) contact kunnen opnemen met de arbeidsarts. Die kan dan in overleg met de werkgever een aangepast werkregime organiseren, zodat mensen niet hoeven te stoppen met werken.
  2. Diagnose: Er moet een eenduidig en door iedereen gekend instrument komen om burn-out vast te stellen. Er is ook verder onderzoek nodig over wat de beste behandeling is bij burn-out.
  3. Terugkeer: Al van bij het begin van de arbeidsongeschiktheid moet er gewerkt worden aan een plan om de werknemer weer aan het werk te krijgen, en niet pas na enkele maanden. Iemand met een burn-out kan het best stapsgewijs weer aan het werk gaan. Die re-integratie moet goed voorbereid worden, met aangepaste werkomstandigheden en persoonlijke begeleiding. 

Meest gelezen