©  AFP

Einde van een lijdensweg: FC Barcelona ontslaat trainer coach Ronald Koeman na nieuwe nederlaag

Het avontuur van Ronald Koeman als trainer van FC Barcelona is voorbij. Het bestuur van de Spaanse topclub heeft de samenwerking met de 58-jarige coach beëindigd. Dat meldden de Catalanen iets na middernacht, enkele uren na de nederlaag in Madrid tegen Rayo Vallecano (1-0).

adb
Bron: BELGA

LEES OOK. Wie wordt de opvolger van Ronald Koeman? Sergi Barjuan neemt voorlopig over, maar die andere clublegende Xavi lijkt op komst

LEES OOK. Hoe het avontuur van Ronald Koeman bij zijn droomclub FC Barcelona eindigde in een nachtmerrie

Het was de Colombiaanse spits Radamel Falcao, 35 ondertussen, die het lot van Ronald Koeman woensdagavond bezegelde na een pijnlijke 1-0 nederlaag tegen Rayo Vallecano. Memphis Depay kreeg vanop de stip nog een kans om gelijk te stellen maar hij miste. Afgelopen zondag verloor Barcelona in het eigen stadion Camp Nou ook al van aartsrivaal Real Madrid (1-2). Met 15 punten uit tien duels staat Barça momenteel op een teleurstellende negende plek.

Ook in de Champions League startte de ploeg van Koeman dit seizoen dramatisch met ruime nederlagen tegen Bayern München (0-3) en Benfica (3-0). Daardoor stond zijn positie eerder al stevig ter discussie, ook door een nederlaag bij Atlético Madrid (2-0). Barcelona kende nog even een opleving, met onder meer overwinningen tegen Valencia (3-1) en Dinamo Kiev (1-0), maar na de verliespartijen tegen Real Madrid en Rayo Vallecano besloot de clubleiding toch afscheid van hem te nemen.

Donderdag afscheid

Barcelona maakte het vertrek van Koeman in een kort bericht op de website bekend. “De voorzitter van de club, Joan Laporta, heeft hem geïnformeerd na de nederlaag tegen Rayo Vallecano. Ronald Koeman neemt donderdag afscheid van de ploeg. FC Barcelona wil hem bedanken voor zijn bewezen diensten en wenst hem succes in zijn carrière.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koeman hield zich na de wedstrijd in Madrid, waarin Memphis Depay een strafschop miste, nog op de vlakte toen hem naar zijn toekomst bij Barcelona werd gevraagd. “Ik weet niet of mijn positie in gevaar is”, sprak hij diplomatiek. “De nederlaag is niet het gevolg van onze houding of ons spel. Het niveau van het team is gedaald. We zijn zeer effectieve spelers kwijtgeraakt.”

Belagen auto

Na het verlies in de topper tegen Real Madrid werd de auto van Koeman, met daarin ook zijn vrouw, bij het wegrijden uit het stadion belaagd door tientallen opgewonden fans. De oud-bondscoach zei daarna dat het om personen ging zonder normen en waarden. “We moeten ze niet te veel aandacht geven. Ik weet niet of je het kunt oplossen. Volgens mij is het een sociaal probleem. Het zijn mensen die niet goed zijn opgevoed.” Barcelona omschreef het gedrag van de fans zondagavond al als “gewelddadig en minachtend.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koeman stapte op als bondscoach van het Nederlands elftal toen hij in augustus 2020 een aanbod kreeg van FC Barcelona. Daarmee ging een langgekoesterde wens van hem in vervulling. Koeman voetbalde van 1989 tot en met 1995 voor de club die dankzij zijn doelpunt in de finale tegen Sampdoria in 1992 voor het eerst de Europa Cup 1 veroverde. Hij was sinds februari 2018 bondscoach van Oranje.

Grote liefde

In zijn eerste seizoen als trainer van zijn ’grote liefde’ won Koeman het Spaanse bekertoernooi. Daarna vertrok sterspeler Lionel Messi naar Paris Saint-Germain omdat het noodlijdende Barcelona zijn salaris niet meer kon betalen. Nu gaat ook Koeman van de loonlijst af. Wat er met zijn technische staf - met onder anderen assistent-trainer Alfred Schreuder - gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Het contract van Koeman in Barcelona liep tot medio 2022 door.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer