De Slag om de Noordzee: Frankrijk en Verenigd Koninkrijk voeren een bitse strijd om vissersrechten

Frankrijk dreigt ermee zijn havens te blokkeren voor Britse vissers als er geen akkoord komt met het Verenigd Koninkrijk deze week. Dat meldt de Associated Press. Het is de zoveelste episode in de visserssaga die het VK en Frankrijk sinds de brexit teistert.

Ruzie om visvergunningen

Het botert niet tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Sinds de brexit een einde maakte aan het EU-lidmaatschap van het VK zijn de relaties tussen beide landen opvallend verzuurd. De oorzaak van die verzuurde relatie: de visserij. In een zoveelste episode in het vissersconflict tussen Frankrijk en het VK dreigen de Fransen er nu mee om hun belangrijkste havens af te sluiten voor Britse vissers.

De dreiging van de Fransen komt er nadat de Britten tientallen visvergunningen van Franse vissers weigerden. Europese vissers zijn sinds de brexit verplicht een visvergunning aan te vragen bij de Britse autoriteiten om in hun wateren te mogen vissen. Volgens de Fransen weigeren de Britten echter het afgesproken aantal licenties uit te keren. Over die vergunningen heerst al wekenlang geruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Daardoor breken regelmatig protesten uit van Franse vissers die zich toch op de Britse wateren wagen.

Kanaaleilanden

Vooral het gebied rond de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey vormt een bron van conflict. Die eilanden liggen slechts enkele tientallen kilometers van de Franse kust, maar vallen onder het Britse kroongebied. Daardoor zijn ze vrij hun eigen beleid te voeren, maar valt hun zeegebied wel onder dat van het Verenigd Koninkrijk.

Dit is een enorme doorn in het oog van Franse vissers die sinds de brexit hiermee hun visgebied plots gereduceerd zien tot een povere strook van enkele tientallen kilometers ver. Eerder deze maand dreigde de Franse regering ermee de energiebevoorrading voor de Kanaaleilanden stop te zetten.

Gisteren kondigde de Franse regering daarom aan vanaf 2 november alle Britse schepen verbieden aan te meren in de Franse havens, indien er geen akkoord gevonden wordt. Daarbovenop zullen ze de douanecontroles op Britse vrachtwagens opvoeren. Zo hopen de Fransen de Britten onder druk te zetten en tot toegevingen te dwingen.

Post-brexit problemen

Tijdens de onderhandelingen van het brexit-akkoord tussen het VK en de EU was het al duidelijk dat hier problemen rond zouden ontstaan. De Noordzee hield op een gedeelde zone te zijn, een groot probleem voor de Europese vissers die graag naar de Britse wateren trokken voor hun vangst. De EU wilde graag de pre-brexit regeling bewaren zodat alle vissers vrije toegang kregen en de visquota hetzelfde bleven, maar de Britten wilden volledige controle over hun zeegebied. Ook de Belgische en Nederlandse vissers zagen hun visserijgebieden hierdoor drastisch verkleinen.

(lb)

Meer