Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

Onderwijsvakbond vernietigend voor voorstel om mensen met enkel secundair diploma voor klas te laten staan: “Hallucinant idee dat kwaliteit verder zal doen afbrokkelen”

Nu scholen geen leerkrachten meer vinden, willen de koepels in hun plaats een legertje mensen zónder lerarendiploma aanwerven. Van de koepel van steden en gemeenten (OVSG) mogen ook mensen met enkel een middelbaar diploma mee voor de klas staan. "We worden gedwongen om dit op tafel te leggen", zegt algemeen directeur Patriek Delbaere in de Mediahuis-kranten. De Christelijke Onderwijscentrale (COC), de grootste onderwijsvakbond in Vlaanderen, reageert vernietigend. “Dit hallucinant idee zal de onderwijskwaliteit verder doen afbrokkelen”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de COC, die ook waarschuwt over de onvrede die sluimert in het onderwijsveld. “Er hangt elektriciteit in de lucht.”

50 reacties

  • Wesley Kenis

    2 jaar geleden
    Het enige dat telt om leraar te zijn is weten waarover je spreekt. Waarom moeten universitaire zijn om uit te leggen dat 1 plus 1 twee is? Is iemand met secundaire diploma daar te dom voor ofzo...universitaire moeten op de unief lesgeven en nergens anders gaan moeten...tenzij je bij een koepel werkt om de boel te verzieken natuurlijk
  • Jozef Vermeulen

    2 jaar geleden
    Françoise Dupont, zelfs zonder middelbaar diploma kan je minister worden.
  • Jos Theys

    2 jaar geleden
    Zet al die vrijgestelden uit de vakbonden, de cabinetten de koepels voor de klas.
  • Marie Natalis

    2 jaar geleden
    Als er maar opvang is. Dat is tot wat ze scholen aan het reduceren zijn.
  • Françoise Dupont

    2 jaar geleden
    dit is niet erg, zelfs al doe je 9 jaar over je studies van 5 jaar, dan nog kan je minister worden.
  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. Van René (72) tot Danaë (22): drie generaties leerkrachten over de staat van ons onderwijs. “Ik kan zò terug lesgeven, op mijn leeftijd. Dat is toch niet normaal?”
    PREMIUM

    Van René (72) tot Danaë (22): drie generaties leerkrach­ten over de staat van ons onderwijs. “Ik kan zò terug lesgeven, op mijn leeftijd. Dat is toch niet normaal?”

    “Weet je wat je niet mag zijn in het onderwijs? Een perfectionist. Wie dat wel is, valt uit.” Aan het woord: Peter De Cuyper (47), meester van het vijfde leerjaar in Basisschool Ursulinen in Mechelen. Zijn vader René (72), zus Tania (50) en dochter Danaë (22) - ook allemaal leerkrachten - knikken begripvol. Zij ondervinden elke dag wat de pijnpunten van het onderwijs zijn - de ontplofte papierwinkel, de extreme differentiatie, de opleiding die tekort schiet, het groeiende lerarentekort. Een gesprek met een onderwijsgezin, waar het vuur ondanks alles nog altijd brandt. “Leraar zijn, blijft de schoonste job ter wereld.”