Videospeler inladen...

Palestijnse stad Jericho toont een meer dan duizend jaar oude mozaïekvloer, een van de grootste ter wereld

In Jericho op de Westelijke Jordaanoever is na vijf jaar restauratie een unieke met mozaïek versierde vloer voorgesteld. De vloer ligt in de ruïnes van het paleis dat de Arabische kalief Hisham daar in de 8e eeuw liet bouwen. 

Jericho is een van de oudst bewoonde steden ter wereld en is vermeld in de Bijbel als plaats die door de binnentrekkende Joden na de Exodus uit Egypte werd ingenomen. Oude ruïnes waren bekend, maar het paleis van de Arabische kalief Hisham werd pas in de 19e eeuw ontdekt. Nochtans is het een erg groot complex met tal van gebouwen en badhuizen, een moskee en een boerderij.

De enorme met mozaïek versierde vloer in het paleis is pas de voorbije jaren volledig blootgelegd. Met steun vanuit Japan is die vloer vijf jaar lang gerestaureerd en nu is het werk grotendeels klaar. De kostprijs bedroeg 12 miljoen dollar, maar het resultaat is indrukwekkend. 

BEKIJK: Prachtige beelden van de mozaïekvloer in Jericho. Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...
AFP or licensors

In totaal ligt er voor 836 vierkante meter mozaïekvloer en het is daarmee een van de grootste en best bewaarde ter wereld. De Palestijnse overheid die de controle heeft over Jericho, hoopt op termijn dat de vloer buitenlandse toeristen zal lokken. Vooralsnog loopt dat niet vlot, mede door de spanningen met Israël, de beperkte vluchten van en naar de regio en uiteraard door de coronacrisis. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Op basis van enkele inscripties zou het paleis gebouwd zijn door Hisham ibn al-Malik die over het Arabische kaliefenrijk regeerde tussen 724 en 743 na Christus. Het paleis zou ook gebruikt zijn door diens opvolger al-Walid II, die kort daarop vermoord werd. Het complex zou deels verwoest zijn na een aardbeving in 747 en werd daarna verlaten. 

Hisham en al-Walid II hoorden bij de laatste kaliefen van de Ummayyaden-dynastie die het Arabisch-islamitische rijk regeerde tussen 661 en 750 na Christus. In die periode raakte de islam verspreid over grote delen van Noord-Afrika, het Midden-Oosten tot in Centraal-Azië. De Arabisch-islamitische cultuur en wetenschappen kenden toen een grote bloei, al was die deels gebaseerd op Byzantijnse, hellenistische en Perzische invloeden. 

AFP or licensors

Meest gelezen