Rapport groene waterstof: Australië en het Midden-Oosten “grootste potentieel” als belangrijkste exporteurs

Australië en het Midden-Oosten hebben het grootste potentieel om de komende jaren belangrijke exporteurs van “groene” waterstof te worden. Dat staat te lezen in een rapport van energieconsultant Wood Mackenzie, opgepikt door zakensite CNBC. Bijna 60% van de recent aangekondigde groene waterstofprojecten bevinden zich immers in Australië en het Midden-Oosten, aldus Wood Mackenzie.

Waarom is dit belangrijk?

Groene waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. Het kan worden gebruikt als een schone energiebron voor sectoren als fabricage en vervoer - maar het is duur om te produceren en moeilijk te vervoeren. Toch staan er heel wat dergelijke projecten in de steigers, vooral in Australië en het Midden-Oosten. Er is dus toch geloof in de energiebron als schakel voor een duurzame toekomst. Volgens Wood Mackenzie zou het een "gamechanger" kunnen zijn in de wereldwijde inspanningen om de koolstofuitstoot te verminderen en de energiezekerheid te verbeteren.

De vraag naar koolstofarme waterstof (waartoe ook groene waterstof behoort) zou kunnen verzesvoudigen tot 530 miljoen ton in 2050, dat schrijft het adviesbureau Wood Mackenzie. De studie van de consultant houdt rekening met een opwarming van de aarde binnen 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.

Bijna 150 miljoen ton van die koolstofarme waterstof kan via de zee worden verscheept, aldus Wood Mackenzie. Noordoost-Azië zou goed zijn voor ongeveer 55 procent van die waterstofhandel over zee, terwijl Europa goed zou zijn voor 16 procent, zo voorspelde het adviesbureau.

Australië vs. Midden-Oosten

De verwachte toename van de vraag naar koolstofarme waterstof heeft verschillende landen ertoe aangezet plannen aan te kondigen om waterstofexportcapaciteit op te bouwen. Bijna 60 procent van dergelijke projecten bevinden zich in Australië en het Midden-Oosten, weet het rapport.

Zowel de Australische als de Midden-Oosterse markten liggen dicht bij potentiële grote importeurs in Noordoost-Azië en Europa, stipte Prakash Sharma, hoofd markten en overgangen in Azië-Pacific van het adviesbureau, aan op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

“De nabijheid zal helpen… Australië ligt dicht bij de Noordoost-Aziatische markt, maar ook het Midden-Oosten kan in beide richtingen gaan – het kan naar Europa gaan en het kan ook potentieel naar de Noordoost-Aziatische markt gaan”, aldus Sharma.

bron: Wood Mackenzie

Uitdaging: transport over lange afstanden 

De belangrijkste vraag is welke markt de kosten en uitdagingen van het transport van waterstof, vooral over lange afstanden, kan overwinnen, betoogde Sharma.

“Ik denk dat bedrijven en landen de productie ter plaatse onder de knie hebben, maar ik denk dat als het op de logistieke uitdaging aankomt, het voor iedereen (moeilijk) kan worden,” zei hij. 

Australië heeft een voordeel bij het exporteren van groene waterstof naar Noordoost-Azië gezien de bestaande handelsrelatie met de regio, zei Sharma. Het land is al een belangrijke exporteur van verschillende natuurlijke hulpbronnen en mineralen, en heeft een enorm potentieel voor hernieuwbare energie, voegde hij eraan toe.

“Geen commerciële argumenten”

Ondanks het potentieel stuit een bredere toepassing van groene waterstof nog steeds op obstakels.

Christian Bruch, CEO van Siemens Energy, zei vorige week nog dat er op dit moment “geen commerciële argumenten” zijn voor het gebruik van groene waterstof.

Mackenzie Wood ziet het rooskleuriger in. Zo zullen, naar verwachting, de kosten van de productie van groene waterstof dalen naarmate de technologie verbetert. Ook de kosten van hernieuwbare elektriciteit zullen lager worden, aldus het adviesbureau. Dat zal producenten ertoe aanzetten over te schakelen op de schone energiebron.

(lp)

Meer