© ATV

3M moet productieprocessen die PFAS uitstoten minstens tijdelijk stopzetten

3M moet al haar productieprocessen stopzetten die PFAS uitstoten. Die veiligheidsmaatregel heeft de Omgevingsinspectie en het Agentschap Zorg en Gezondheid het bedrijf in Zwijndrecht opgelegd. Het zou gaan om ongeveer een derde van de activiteiten.

Bron: BELGA

Donderdag kreeg 3M de mogelijkheid om tijdens een hoorzitting de stopzetting tegen te houden. Maar de Omgevingsinspectie beoordeelde het verweer als onvoldoende. Het bedrijf deelde te weinig informatie en er kwam geen duidelijkheid over de uitstoot van PFAS-stoffen naar de omgeving. Volgens inspectie is het tijdelijk stilleggen van de betrokken productieprocessen dan ook de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen.

LEES OOK: Sofie en Stefanie gingen in buurt 3M-fabriek wonen en kregen toch blanco bodemattest: “Verhuizen? Wie gaat ons huis nog kopen?”

Vertegenwoordigers van 3M wilden donderdag geen commentaar kwijt over de hoorzitting. In een interview met VRT NWS gaf vicepresident Rebecca Teeters toe dat er jaarlijks nog 3 gram PFAS-stoffen uit de schouw van 3M in Zwijndrecht komen. Volgens haar is dat weinig en niet van dien aard dat ze de verhoogde bloedwaarden bij de omwonenden veroorzaakt hebben.

Bloedonderzoek

Naar aanleiding van de resultaten van het bloedonderzoek bij ongeveer 800 inwoners van Zwijndrecht en Beveren, eiste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) van 3M garanties dat het inwoners niet extra blootstelt aan risico’s. Bij 9 op de 10 van de deelnemers waren de gemeten PFOS-waarden te hoog.

De conclusie luidde dan ook dat uitstoot van alle PFAS-componenten naar de omgeving moest stoppen om extra blootstelling te vermijden.

LEES OOK: Waarom 3M (meestal) zwijgt in het PFOS-schandaal

Geleidelijke stopzetting

Het bedrijf 3M wordt niet volledig stopgezet. Minstens een deel van haar activiteiten kan voortgezet worden. Minister Demir liet eerder verstaan dat ongeveer een derde van de productieprocessen stilgelegd moet worden.

Het bedrijf beschikt over procedures waarmee de betrokken productieprocessen op een veilige manier in stilstand kunnen gaan. Dat werkt anders dan de aan- en uitknop van een tv. Een petrochemisch proces veilig stopzetten duurt even, omdat bijvoorbeeld chemische reacties uitgereageerd moeten zijn. Maar dat proces moet 3M nu uitvoeren, en de Omgevingsinspectie zal dat opvolgen.

LEES OOK: 3M valt Zuhal Demir aan in stekelig persbericht

Wat de Vlaamse overheid betreft gaat dit om een tijdelijke situatie tot 3M de nodige zekerheden kan geven. Dit hoeft dan ook niet per definitie een langdurige impact te hebben op de tewerkstelling waarin 3M voorziet. Dat wil echter wel zeggen dat 3M eindelijk bereid moet zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen richting de omgeving en in het bijzonder haar werknemers.

“Zo snel mogelijk hervatten”

Intussen heeft ook 3M zelf gereageerd in een persbericht. “Hoewel we het oneens zijn met de beslissing van de omgevingsinspectie en we nog bepaalde aspecten van de kennisgeving willen onderzoeken, blijven we samenwerken met de bevoegde overheden om alle vragen te beantwoorden”, luidt het. “Terwijl de besprekingen verdergaan, leggen wij bepaalde activiteiten tijdelijk stil. Binnen onze globale organisatie kijken we ondertussen hoe we de gevolgen voor onze klanten beperkt kunnen houden en de normale werkzaamheden in Zwijndrecht zo snel mogelijk kunnen hervatten. “

“3M wil de milieuwetgeving en algemene regelgeving strikt naleven. Informatie over onze activiteiten in 3M Zwijndrecht is beschikbaar in onze milieuvergunning, die samen met de bevoegde autoriteiten werd ontwikkeld. Daarin staat onder meer hoe we afvalwater behandelen voor per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) en restlozingen. Op verzoek van de bevoegde autoriteiten hebben wij hen ook informatie over luchtemissies gegeven.”

“Eerder stemde 3M reeds in met lagere lozingsbeperkingen. Wij hebben er ook mee ingestemd de best beschikbare controletechnologieën te installeren en operationele veranderingen door te voeren die de best haalbare reducties weerspiegelen. Deze veranderingen kunnen echter slechts worden doorgevoerd met een redelijke overgangsperiode, binnen een wettelijk kader, en in overleg, zodat de gekozen technologie aan onze gezamenlijke doelstellingen kan voldoen.”

(agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen