Nu het Grondwettelijk Hof in een arrest stelt dat de wet die het beledigen van de koning verbiedt in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, kan de wet geschrapt worden. Binnenkort zal je de vorst mogen beledigen, iets wat enkele landgenoten in het verleden zuur is opgebroken.
Volledig scherm
PREMIUM
Nu het Grondwettelijk Hof in een arrest stelt dat de wet die het beledigen van de koning verbiedt in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, kan de wet geschrapt worden. Binnenkort zal je de vorst mogen beledigen, iets wat enkele landgenoten in het verleden zuur is opgebroken. © Photo News

Majesteitsschennis niet langer verboden: zij belandden destijds wel nog in het justitiepaleis

Het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de wet op majesteitsschennis uit 1847, die verbiedt de koning te beledigen, strijdig is met de vrijheid van meningsuiting. Op het beledigen van de vorst staan boetes en celstraffen. N-VA, dat in 2013 via onder meer toenmalig Kamerlid Theo Francken voorstelde de wet op majesteitsschennis te schrappen, wil na dit arrest de wet versneld schrappen. Slechts enkele landgenoten wisten van de prins geen kwaad en kwamen in de voorbije 174 jaar wegens majesteitsschennis in nauwe schoentjes. Een bloemlezing.

7 reacties

  • Marc Van der Vloedt

    2 jaar geleden
    Puntjes, één of twee, op de i of e, zetten, en geen Boel meer (bij) maken. Nu nog "majesteit" (kunnen) "verbaliseren"en de verbaliteiten in het (justitie)paleis tot zijn recht(vaardigheid) laten komen.
  • Luc Ver Eecke

    2 jaar geleden
    Weer hetzelfde , iedereen moet gelijk zijn voor de wet ! Zij hebben al voordelen genoeg .
  • Albert Hendrix

    2 jaar geleden
    Hoe zit het dan met bepaalde religies mag ge die dan ook beledigen ?Wat dit is dan ook vrije meningsuiting.
  • Carin Desmet

    2 jaar geleden
    Iemand vooroordelen of beledigen kan niet. Ieder mens wit, zwart, geel, christenen of moslim allemaal hebben ze een hart en verdiend respect. Enkel machthebbers en politiekers die macht en angst en oorlogen voeren in het leven hebben geroepen daar kan men geen respect voor hebben..
  • Jef Duvillager

    2 jaar geleden
    Respect tonen en gerespecteerd worden is voor iedereen. Men moet niemand zomaar beledigen.