Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsPFOS-vervuiling

Alle omwonenden in straal van 5 kilometer rond 3M kunnen bloed laten onderzoeken

De 3M-fabriek in Zwijndrecht.Beeld Klaas De Scheirder

Alle omwonenden in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht krijgen de kans om hun bloed te laten analyseren. Het gaat om ongeveer 70.000 mensen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, na de alarmerende resultaten bij 796 omwonenden van het bedrijf.

Bij die 796 mensen, in een straal van 3 kilometer rond de fabriek waar jarenlang de moeilijk afbreekbare stof PFOS werd geproduceerd, viel deze week een bom in de brievenbus. Afgelopen zomer hadden deze mensen hun bloed laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS. Bij 9 op de 10 bleken de bloedwaarden te hoog.

De Vlaamse regering heeft daarom beslist om het onderzoek uit te breiden. Iedereen die binnen een straal van 5 kilometer rond het bedrijf woont, krijgt de kans om zijn bloed te laten onderzoeken, zo maakt Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke bekend. 

“Het persoonlijke resultaat kan de omwonenden ook motiveren om goed de no-regret maatregelen op te volgen en een gezonde leefstijl aan te nemen ter preventie van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker”, zegt Beke in een mededeling. “Het ontstaan van deze aandoeningen kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken, waarvoor PFAS een extra risicofactor is. Individueel zal een arts op basis van een bloedresultaat niet kunnen voorspellen welke nadelige gevolgen er eventueel zijn of zullen komen.”

Lees ook

Zowat iedereen in buurt van 3M heeft te veel PFOS in bloed. Voor activist Thomas Goorden is het geen verrassing: ‘Die fabriek moet sluiten.’

Zwijndrecht leeft tussen hoop en vrees na de bloedstudie: ‘Mogelijk verwijten onze dochters ons later dat we nooit vertrokken zijn.’

Het onderzoek zal verschillende maanden duren en gefaseerd worden uitgevoerd. De regering wil de kosten verhalen op 3M.

Intussen buigt minister van Omgeving Zuhal Demir zich over de conclusies van de Omgevingsinspectie na het gesprek met 3M. Op basis daarvan wordt mogelijk beslist om delen van de productie stil te leggen. 

‘Historische vervuiling’

Intussen beweert 3M dat de vervuiling in Zwijndrecht onmmogelijk van haar kan komen. Uit de schouw van de fabriek zou jaarlijks 3 gram PFAS-stoffen worden uitgestoten. Een waarde die te laag is om het hoge PFAS-gehalte in het bloed van de omwonenden te verklaren, zei topvrouw Rebecca Teeters in een zeldzaam interview met de VRT. “De gemeten waarden tonen aan dat ze niets te maken hebben met de huidige emissies van 3M, en alles met de historische vervuiling van de voorbije jaren.”