ISOPIX

Coronablog - Minister Vandenbroucke: "Mogen ervan uit gaan dat iedereen volgend jaar een extra prik krijgt"

Het zorgpersoneel in ons land krijgt een extra coronaprik. Een "boosterprik" voor de hele bevolking onder de 65 jaar komt er voorlopig niet. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist. Daarmee volgen ze het advies van de Hoge Gezondheidsraad. De coronacijfers blijven intussen stijgen. Volg het belangrijkste coronanieuws in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "Iedereen volgend jaar nog eens gevaccineerd"

De ministers van Volksgezondheid van ons land hebben beslist dat het zorgpersoneel in ons land een extra coronaprik krijgt. Een "boosterprik" voor de hele bevolking, waarvoor de Vlaamse regering zich uitgesproken had, komt er niet. "Voorlopig niet", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

"De Hoge Gezondheidsraad zegt dat er hier en nu geen reden is om de hele bevolking opnieuw te vaccineren, maar dat wil niet zeggen dat we dat nooit gaan doen. We mogen er wel van uit gaan dat iedereen volgend jaar nog eens gevaccineerd zal worden." Aan de Hoger Gezondheidsraad wordt gevraagd om een nieuw advies te geven als er meer wetenschappelijke gegevens zijn.

Videospeler inladen...

Lees meer in het artikel:

Blik op de cijfers: Meer dan 1.500 coronapatiënten in het ziekenhuis

Er liggen momenteel 1.511 mensen met het coronavirus in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met ongeveer een derde in vergelijking met vorige week. Ook de besmettingscijfers en het aantal overlijdens nemen nog toe. Bekijk hier de meest recente coronacijfers en -grafieken.

Margot Cloet: "We zijn echt wel blij dat die derde prik voor de zorgverleners er komt"

De zorgsector reageert opgelucht dat het personeel in de sector een derde coronaprik krijgt. De boosterprik voor de werknemers in ziekenhuizen en woonzorgcentra is echt wel nodig, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. 

"Wat we zien is dat ook in de zorg een aantal mensen besmet geraken, ook al zijn ze twee keer gevaccineerd, ze vallen dan uit of als ze geen symptomen hebben, moeten ze in quarantaine. En we hebben eigenlijk al die mensen broodnodig om de continuïteit in de zorg te voorzien. Daarnaast beschermt het ook meer ten opzichte van de kwetsbare mensen waar we voor zorgen, dus we zijn echt wel blij dat die prik er komt."

Cloet hoopt ook dat een aantal mensen in de zorg die zich nog niet hebben laten vaccineren, overtuigd kunnen worden om dat toch nog te doen. 

Coronapas vanaf maandag verplicht, maar hoe moet dat in sportkantines?

Vanaf maandag gelden de nieuwe coronamaatregelen die afgelopen week zijn aangekondigd en die zullen ook gevolgen hebben in de sportclubs. In de sportkantine zijn enkel mensen met een geldige coronapas nog welkom. En dat vergt extra organisatie van de sportclubs, die meestal alleen met vrijwilligers werken. "Het journaal" ging kijken bij voetbalclub SK Nossegem.

Videospeler inladen...

Ministers beslissen: extra prik voor zorgpersoneel goedgekeurd

Het zorgpersoneel in ons land krijgt een extra prik van het coronavaccin. Voorlopig komt er nog geen "boosterprik" voor de hele bevolking onder de 65 jaar. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid in ons land beslist op een gezamenlijk overleg.  Daarmee volgen de ministers het eerdere advies van de Hoge Gezondheidsraad. Die zag geen wetenschappelijke bewijzen om een extra prik aan te bevelen voor iedereen jonger dan 65 jaar, maar raadde wel een extra vaccinatie voor het zorgpersoneel aan.

Die boosterprik komt er voorlopig dus niet voor alle mensen jonger dan 65 jaar. "We vragen aan de Hoge Gezondheidsraad om een advies te geven als er meer wetenschappelijke evidentie is voor de hele bevolking", klinkt het bij het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees meer in het artikel hieronder.

Geheime diensten in de VS: "Geen bewijs dat coronavirus biologisch wapen is"

De Amerikaanse geheime diensten hebben hun rapport over de oorsprong van het coronavirus afgerond. Ze zijn het niet helemaal eens, maar er zou geen bewijs zijn dat het virus als biologisch wapen ontwikkeld zou zijn door China. De vermoedens gaat eerder uit naar een lek in een Chinees laboratorium.

Lees meer in het artikel:

NMBS en Infrabel krijgen extra federale steun voor coronaverliezen

De federale regering kent 33,7 miljoen euro steun toe aan spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel om de verliezen gelinkt aan de coronapandemie te compenseren. Dat laat minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) weten.

De NMBS en Infrabel krijgen "twee bijkomende en uitzonderlijke forfaitaire vergoedingen". Het gaat 27 miljoen euro voor de NMBS, om de verliezen door de daling van het aantal passagiers te compenseren, en 6,7 miljoen euro voor Infrabel, dat verlies lijdt omdat de sporen minder gebruikt worden door de spoorwegmaatschappijen.

De twee bedrijven kregen eerder ook al federale steun. NMBS kreeg in totaal al 288 miljoen euro coronacompensatie in 2020 en 301 miljoen in 2021. Infrabel ontving in 2020 48,2 miljoen euro en 38,6 miljoen in 2021.

De bezetting van de treinen ligt vandaag op ongeveer 80 procent in vergelijking met voor de pandemie. We laten dus geleidelijk aan de situatie van tijdens de pandemie achter ons.   "Aaan de vooravond van een belangrijke klimaattop biedt de federale overheid in deze moeilijke periode extra steun aan de cruciale sector voor onze mobiliteit, onze economie en onze klimaatuitdagingen", zegt Gilkinet. "Als minister van Mobiliteit doe ik er samen met NMBS en Infrabel alles aan om ervoor te zorgen dat meer mensen de trein nemen, aangezien de trein echt het meest duurzame vervoersmiddel is."

Chinese hoofdstad Peking sluit de bioscopen

In de Chinese hoofdstad Peking zijn een groot deel van de bioscopen opnieuw dichtgegaan om nieuwe coronabesmettingen tegen te gaan. China reageert bijzonder strikt op een realtief beperkte heropflakkering van het virus, op minder dan 100 dagen voor de start van de Olympische Winterspelen in Peking.

Het epicentrum van de uitbraak bevindt zich op 650 kilometer van Peking, in Erenhot, een stad aan de grens met Mongolië. 6 miljoen mensen in verschillende steden zijn opnieuw in lockdown geplaatst. Om toegang te krijgen tot verschillende regio's is een negatieve test nodig, zeker voor mensen afkomstig uit steden met actieve coronagevallen. Momenteel is de opflakkering nog beperkt, met minder dan 300 besmettingen. Er zijn besmettingen in 10 van de 30 provincies, ook in Peking. Zaterdag zijn 59 nieuwe lokale besmettingen geregistreerd, het hoogste aantal sinds midden september.  

De autoriteiten zetten ook nu de grote middelen in om te vermijden dat het zich uitbreidt. Alle bioscopen in het district Xicheng in Peking moeten de deuren sluiten tot 14 november. In het district, dat bestaat uit wijken ten westen van het het Tiananmenplein, wonen meer dan een miljoen mensen.

Gisteren nog werd ongeveer de helft van de vluchten vanop de belangrijkste luchthavens van Peking geannuleerd. De autoriteiten vragen om de stad enkel te verlaten als het echt niet anders kan en vragen ook om huwelijken uit te stellen.

VS keurt Pfizer-vaccin goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar

In de Verenigde Staten kunnen kinderen van 5 tot en met 11 jaar binnenkort ingeënt worden met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft daarvoor het licht op groen gezet. De FDA volgt daarmee het advies van wetenschappers. Als gezondheidsdienst CDC volgende week ook groen licht geeft, kunnen de vaccinaties snel daarna beginnen.

"Veel volwassenen in de VS zijn al gevaccineerd, maar voor die jongere leeftijdscategorie kon dat nog niet", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Er zijn nu grote proeven gedaan bij meer dan 4.000 kinderen, er zijn weinig tot geen bijwerkingen gevonden. En dus heeft de FDA gezegd dat het mag."

In de VS leven ongeveer 28 miljoen kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Zij zullen bij een inenting een derde van de dosis voor een 12-plusser krijgen. Na drie weken volgt de tweede prik. Kinderen in de VS van 12 tot en met 15 jaar kunnen al langer ingeënt worden met het Pfizer-vaccin.

Pfizer en BioNTech concludeerden eerder dat ook het immuunsysteem van jongere kinderen gunstig reageert op hun coronavaccin, en dat wordt bevestigd door de FDA. Vaccinatie voorkomt COVID-19 bij 9 op de 10 kinderen en veel ouders staan volgens de FDA te springen om hun kinderen te laten inenten.

Eerder deze maand dienden Pfizer en BioNTech een aanvraag in bij het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om kinderen jonger dan 12 jaar te kunnen vaccineren. Tot nu toe wordt in slechts enkele landen, waaronder China, Cuba en de Verenigde Arabische Emiraten, vaccinatie voor kinderen onder de 12 jaar toegelaten.

Hoge Gezondheidsraad: "Geen wetenschappelijke bewijzen om boosterprik aan te bevelen"

De Hoge Gezondheidsraad ziet voorlopig geen wetenschappelijke bewijzen om een corona-boosterprik aan te bevelen voor iedereen onder de 65. Dat staat in een nieuw advies. Voor mensen in een zorgberoep raadt de Hoge Gezondheidsraad de boosterprik wél aan.

Het advies wordt straks besproken op een samenkomst met alle ministers van Volksgezondheid van ons land. Daar zal beslist worden wie dus nog in aanmerking zal komen voor een extra coronaprik. Op dit moment wordt die enkel gegeven aan 65-plussers, mensen in woonzorgcentra en mensen met een verlaagde immuniteit.

Vorige week drong de Vlaamse regering nog aan op een extra prik voor de hele bevolking, maar de Hoge Gezondheidsraad vindt dat dus voorlopig niet nodig.

Meest gelezen