Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsWoning

Minister Demir wil verplichte renovatie voor slecht geïsoleerde woningen

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News

De regering-Jambon heeft nog geen akkoord over een verhoging van de Vlaamse klimaatambities. Maar Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) legde gisteren op de Vlaamse klimaatministerraad alvast een voorstel op tafel om renovaties te verplichten bij de aankoop van energieverslindende woningen.

Demir wil dat kopers na de aankoop van een woning enkele jaren krijgen om die te renoveren, zodat de CO2 -uitstoot fors wordt beperkt. Het voorstel slaat op oude energieverslindende woningen met een slechte EPC-waarde. Naar welk niveau die woningen moeten worden opgetrokken, moet nog worden bepaald. De minister wil de verplichte renovatie aan een premiestelsel koppelen, zodat die “haalbaar en betaalbaar” blijft. Ze voorziet in een extra renteloze lening voor wie moet renoveren boven op alle bestaande premies.

Haar partij N-VA voerde twee jaar geleden nog de voorstellen over zo’n renovatieplicht af, net als de kilometerheffing. Het waren de twee cruciale dossiers die toen op tafel lagen om de CO2-uitstoot met de beoogde 35 procent te reduceren.

Lees ook

Vlak voor klimaattop zit Vlaamse regering samen over klimaatambities: een belangrijke test

Alle klimaatvragen beantwoord: hoe warmt CO2 de aarde op? En hoe snel gaat de zeespiegel stijgen?

De Vlaamse regering mikt momenteel op een daling van de uitstoot met 35 procent tegen 2030. Dit doel moet stevig omhoog, om aan de Europese klimaateisen te voldoen. De Vlaamse regering zit zondag opnieuw samen. “Gezien het belang van deze discussie is de sfeer aan tafel best goed”, laat een Vlaamse regeringsbron weten. Minister Demir wil een akkoord vooraleer ze volgend weekend naar de VN-klimaatconferentie in Glasgow afreist.

Lees ook
Beeld BELGAIMAGE