Dennis Tyfus ©  Jan Van der Perre

Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus ondervraagd door politie voor tekeningen waarin hij rechtse studenten martelt: “Zet aan tot haat”

Antwerpen -

Dennis Tyfus, een Antwerpse kunstenaar, is ondervraagd door de politie omdat hij een reeks tekeningen heeft gemaakt waarin hij leden van een rechtse studentenvereniging martelt. Dat schrijft De Morgen. De tekeningen maken deel uit van een reeks zelfportretten waarin hij zich keert tegen KVHV en NSV, volgens de krant twee (uiterst) rechtse clubs.

Bron: De Morgen

LEES OOK: Dennis Tyfus maakt kunst met buste van vader als Paul McCartney

De reeks zelfportretten heet Up- and downgrades. Die hingen eerder dit jaar in de Tim Van Laere Gallery. Daar toonde hij bewerkingen en parodieën van Beatles covers, maar dus ook de portretten met Tyfus in de hoofdrol. In de tekeningen worden de leden van KVHV onder meer gekookt, gemarteld, onthoofd en aan een vrachtwagen gebonden. Daarom diende Brecht Crabbe, vicevoorzitter van KVHV Leuven, klacht in tegen Tyfus voor het aanzetten tot haat en geweld.

Tyfus zou zelf met het bericht naar buiten zijn gekomen via Instagram, maar dat bericht staat niet meer online. Zo zou hij gezegd hebben dat hij in de afbeeldingen niemand persoonlijk wilde aanvallen. “Het zijn allerminst bedreigingen”, zegt hij. De afgebeelde situaties zouden volgens hem “een uit de hand gelopen doopritueel” zijn. Tyfus zou in de portretten zich ook in gelijkaardige situaties als de studenten bevinden. In de reeks wordt hij ook belaagd door dieren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER