De beste préparé van het land koop je in Boechout: “Een geheim recept? Helemaal niet”
BOECHOUTVolgens sterrenchef Peter Goossens en de rest van de jury van slagerswedstrijd De Kristallen Kroon wordt de beste préparé van het land in Boechout gemaakt. Na de beste chipolata en de beste hespenworst wint beenhouwer Ben Somers nu ook de prijs voor de beste américain préparé. “Ik maak deze préparé al 35 jaar op dezelfde manier.”
De Kristallen Kroon is een jaarlijkse vakjury waar alle beenhouwers die deel uitmaken van het kwaliteitsmerk Keurslager elk jaar aan kunnen deelnemen. Elke editie wordt een ander afgewerkt product in the picture gezet, van vidée tot kalfsfricassée. Ben Somers (44) van zijn gelijknamige Keurslagerij in de Heuvelstraat won in 2014 al met de lekkerste chipolata en vier jaar later ging hij met De Kristallen Kroon voor hespenworst naar huis. Donderdagavond flikte hij het weer in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, met de lekkerse préparé.
Peter Goossens
“Een goede combinatie van kruiden, een mooie textuur, een pittige smaak”, beschrijft juryvoorzitter en sterrenchef Peter Goossens de préparé van Ben. “De smaken moeten steeds centraal blijven staan, en als beenhouwer moet je steeds blijven proeven, wat hier duidelijk gebeurd is”, benadrukt de patron van Hof van Cleve.
“Als de beste chef-kok van het land zo’n lovende woorden uitspreekt over jouw product, doet dat deugd ja. Ik ben zeker trots op deze prestatie”, zegt slager Ben. “Een hele eer. Met préparé en voordien chipolata heb ik nu al Kristallen Kronen voor twee echte topproducten. Met de prijs voor hespenworst ben ik uiteraard ook zeer tevreden. Maar préparé en chipolata? Dat is nu toch wel echt het vlees waarvoor mensen speciaal naar de beenhouwer gaan.”
“In 2014 was het dan ook een stormloop op chipolata nadat ik de prijs gewonnen had, ze kwamen zelfs van Nederland. Of nu hetzelfde gaat gebeuren met onze préparé? Misschien na het verschijnen van dit artikel”, knipoogt Ben al zwanzend.
(lees verder onder de foto)
Klassiek recept
Het geheim van Ben zijn préparé? “Er is helemaal geen geheim, ik hanteer een vast recept. Al 35 jaar lang. Eerst het rundsvlees twee maal doodraaien en dan ‘prepareren’ met kruidenmayonaise. Daar zit paprika in, ajuin, chili, oregano, een beetje komijn. Een klassieker recept bestaat er niet. De kunst zit ‘m dus in de bereiding. Je mag enkel met de verste producten werken, met de juiste dosering en - heel belangrijk - bereiden bij de juiste temperatuur.”
Ben nam de beenhouwerij in de Heuvelstraat twaalf jaar geleden over. “Nadat ik was afgestudeerd als slager, heb ik hier de stiel geleerd van mijn leermeester Denis Vanoystaeyen, die jammer genoeg veel te vroeg overleden is. Ik heb dan de kans om de slagerij over te nemen, met beide handen gegrepen.”
Uitstervend ras
Volgens Ben is beenhouwer een uitstervend ras. “Ik ben zelf in 1998 afgestudeerd als slager, we zaten toen met zes in de klas, en ik kan je vertellen, het zijn er doorheen de jaren niet meer op geworden. Dat is jammer, want het is een mooie stiel die nog eens goed opbrengt ook. Je moet het natuurlijk wel graag doen, en je stopt er enorm veel tijd in, maar je krijgt enorme appreciatie van je klanten. Dat doet enorm deugd.”
“Of er opvolging is? Onze kinderen zijn elf en dertien jaar nu, dus dat is nog wat vroeg om te zeggen. Maar er is zeker interesse om de zaak over te nemen. Klinkt als goed nieuws, maar rustig afwachten, ze moeten nog beginnen puberen”, lacht Ben.
De top drie van beste préparé van het land werd vervolledigd door Keurslager Abel uit Ledeberg en Keurslager De Castro uit Sint-Niklaas.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Antwerps kookboek uit 1788 verkocht voor 9.600 euro: “32 keer zoveel als startbedrag”
Antwerpen -
PREMIUM
“Geen akkoord? Geen spade in de grond”: onenigheid tussen stad Antwerpen en Infrabel over toekomstig Spoorpark
Borgerhout en Zurenborg, twee dichtbevolkte Antwerpse stadsdelen, snakken al vele jaren naar méér groen. Helaas laat het beloofde Spoorpark, naast de spoorlijn tussen de Draakplaats in Zurenborg en het Luitenant Naeyaertplein in Borgerhout, flink op zich wachten. De stad noemt nu het najaar van 2025 als startdatum voor de werken. Maar onenigheid met Infrabel, die de gronden bezit, stuurt die timing mogelijk in de war.Borgerhout -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
Verkeersinfo
Uitzonderlijk drukke avondspits: nog steeds 60 kilometer file in Vlaanderen
Antwerpen -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Lezersbijdrage
Deze kinderen doen dit voorjaar hun communie- of lentefeest in de provincie Antwerpen
Rond deze periode maken veel kinderen zich op voor hun communie- of lentefeest. HLN Regio lanceerde enkele weken geleden een oproep om communie- en lentefeestfoto’s van jullie kroost door te sturen. Heel wat lezers reageerden daarop. Hieronder vind je een overzichtje van de foto’s die onze redactie bereikten.Boechout -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
OPROEP. Nieuwe zaak geopend? Laat het ons weten!
-
PREMIUM
Wat te doen in de regio Mechelen dit weekend?: van muzikale ontdekkingsreis tot vrouwelijke kracht
Nog geen plannen voor het weekend van 27 en 28 april? Dan helpen wij je graag verder met deze vijf weekendtips met voor ieder wat wils, of je nu houdt van muziek, sport, theater of gewoon gezellig kuieren in de straten.Mechelen, Bonheiden, Heist-op-den-Berg -
PREMIUM
RESTOTIP. Bij Antwerpasta stellen de romige sauzen niet teleur: “Royale porties, zodat iedere klant hier voldaan de deur uitgaat”
Wat doe je als je zin hebt in Italiaans comfort food? Eens langsgaan bij Antwerpasta, de zaak aan de Jules Moretuslei, zo dachten we. Ons bezoek bleek van voorgerecht tot dessert een schot in de roos, en daar heeft de persoonlijke touch van zaakvoerder Ilyas Kiouah (28) veel mee te maken. “Op deze manier onderscheiden we ons van de rest.”Wilrijk -
Tom Marien maakt debuut voor volwassenen met ‘de geur van zwart’: “Zowel een graphic novel als poëziebundel”
Lier