Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) kondigde vrijdag een hervorming van het ambtenarenstatuut aan.
Volledig scherm
Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) kondigde vrijdag een hervorming van het ambtenarenstatuut aan. © BELGA

ACOD en VSOA beloven "harde acties" tegen aanpassingen Vlaams ambtenarenstatuut

De socialistische vakbond ACOD overheidsdiensten en het liberale VSOA zijn niet te spreken over de beslissing van de Vlaamse regering om vanaf 1 januari 2023 binnen de overheid enkel nog personeelsleden met een contractueel arbeidscontract aan te nemen. "Wat minister (van Binnenlands Bestuur) Bart Somers en de Vlaamse regering bedoelen, is de afschaffing van het ambtenarenstatuut", fulmineren ze zaterdag. Eerder hadden de ACOD en het VSOA tegen de plannen van de regering al een stakingsaanzegging ingediend, nu beloven ze echte "harde acties".

81 reacties

  • Gilbert Rodts

    2 jaar geleden
    De vakbond was en is toch voor gelijkschakeling met arbeiders en bedienden ? Of is dat maar voor de schijn?
  • Jan Vannuffelen

    2 jaar geleden
    Die ambtenaren denken dat iedereen in de prive een auto,laptop, gsm en andere krijgen.
  • Theo Van Hoof

    2 jaar geleden
    Ronny Biesen, de functies D1 en C1 krijgen ze vandaag al niet meer ingevuld omdat er niks aantrekkelijk meer aan is. Uit ervaring, er heeft een functie C1 open gestaan gedurende 3 jaar. Minstens 6 aanwervingen zijn er geweest. Uiteindelijk ingevuld door een ambtenaar die uit een ander ministerie is gekomen. Een andere functie was ingevuld en de persoon is nooit begonnen. De privé betaalde beter en er zat ook een wagen aan vast. Benoemd ICT-er 3300€/maand een consultant 6000€. Goedkoper zeker nie
  • Frederik Strohlein

    2 jaar geleden
    Hetzelfde statuut voor de politiek dan.
  • Roger Vanthillo

    2 jaar geleden
    Waarom moeten er voor werknemers verschillende statuten bestaan ? De tijd dat ambtenaren voor een vergelijkbare job een lager loon kregen behoort al lang tot het verleden. Toen ontvingen ze hiervoor en hoger pensioen als uitgestelde vergoeding. Vakbonden die steeds opkomen voor gelijke rechten zouden dit voorstel moeten toejuichen. Niet dus. Willen ze misschien hun vastbenoemd stakers-potentieel in stand houden ?