fotodp.be

Chemiebedrijf 3M tekent beroep aan tegen beslissing om deel van productie tijdelijk stil te leggen

Chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen de beslissing van de Vlaamse Omgevingsinspectie om een deel van de productieprocessen in de fabriek in Zwijndrecht tijdelijk stil te leggen. Volgens het bedrijf voorziet het wél voldoende informatie over PFAS-uitstoot en werkt het goed samen met de bevoegde instanties. Het beroep betekent voor alle duidelijkheid niet dat de tijdelijke productiestop nu vervalt.

Vrijdag meldde de Vlaamse Omgevingsinspectie dat het zich genoodzaakt voelde om chemiebedrijf in Zwijndrecht 3M een veiligheidsmaatregel op te leggen. De inspectie had 3M opgeroepen voor een hoorzitting. Maar na urenlang praten kwam de inspectie nog steeds tot dezelfde conclusie: het bedrijf kan niet voldoende verzekeren dat het geen bijkomende blootstelling aan schadelijke PFAS-stoffen veroorzaakt voor de omgeving. En dus moest 3M tijdelijke alle productieprocessen stoppen die PFAS-emissie konden veroorzaken.

Maar 3M is het niet eens met die maatregel. Daarom trekt het bedrijf naar de Raad van State. "Wij hebben steeds informatie openlijk gedeeld met de bevoegde autoriteiten", klinkt het in een mededeling. "Wij zijn steeds bereid om de Omgevingsinspectie te ontmoeten om specifieke vragen te helpen beantwoorden. Wij blijven gefocust op samenwerking met de bevoegde autoriteiten om vragen over onze activiteiten te beantwoorden", klinkt het nog.

3M benadrukt ook dat het bedrijf eerder al instemde met het verlagen van lozingsnormen, en om bepaalde extra technologieën te installeren en veranderingen door te voeren die de PFAS-uitstoot verminderen. Maar dat de aanpassingen wel maar met een redelijke overgangsperiode kunnen geboren, om aan de doelstellingen te voldoen.

Het beroep bij de Raad van State betekent voor alle duidelijkheid niet dat het bedrijf nu wél gewoon kan blijven doorwerken als voorheen. De aangeduide productieprocessen moeten sowieso tijdelijk worden stilgelegd. Het is nog onduidelijk wanneer de Raad van State uitspraak zal doen.

Demir: "Betreur dat 3M zich niet gewoon neerlegt"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) reageert ontgoocheld op de beslissing van 3M om in beroep te gaan. "We betreuren dat 3M zich niet gewoon neerlegt bij maatregelen die ons leefmilieu en de gezondheid van mensen beschermen. Eerder ging ze ook al in beroep tegen strengere lozingsnormen", zegt ze.

"Maar het beroep tegen de veiligheidsmaatregel werkt niet opschortend dus de betrokken productieprocessen zullen toch stopgezet moeten worden. Voor het overige zullen we de maatregel van de Omgevingsinspectie en Zorg en Gezondheid verdedigen. Die gingen immers niet over één nacht ijs", aldus de minister.

Meest gelezen