Duitse pers zet aanval in op Lagarde: “Madame Inflation”

Het wait-and-see beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) komt onder almaar zwaarder vuur te staan in Duitsland, het belangrijkste land van de eurozone. Het populaire blad Bild zet zelfs een persoonlijke aanval in op voorzitster Christine Lagarde.

“De prijzen stijgen steeds sneller – en veel mensen vrezen dat dit nog lang zal aanhouden. ECB-voorzitster Christine Lagarde zou deze angst kunnen wegnemen. Waarom doet ze niets?”, schrijft Florian Schmidt, opiniemaker bij het nieuwsportaal t-online. Het is maar een van de vele Duitse commentaren op het beleid – of non-beleid, zo je wil – van de Europese Centrale Bank.

De commentatoren bij onze oosterburen maken doorgaans hetzelfde punt: bij de huidige oplopende inflatie zijn de spaarders en de gepensioneerden de klos, omdat ze door de ultralage rente niet het jaarlijkse appeltje voor de dorst kunnen binnenhalen waar ze misschien op gerekend hadden. Lagarde zou de inflatie kunnen indammen door het ECB-geldbeleid te verstrakken en de rente te verhogen, maar doet dat niet. “Tot ergernis van de Duitse spaarders”, is in de Duitse pers te lezen.

Chanel

Bild, de populairste krant van Duitsland, gaat nog een stap verder en valt Lagarde persoonlijk aan. Ze wordt niet alleen “Madame Inflation” genoemd, maar ook “Luxe Lagarde” en “Chanel-Frau”. Dat is een verwijzing naar haar voorliefde voor de haute couture van het luxueuze Franse modemerk.

“Ze draagt ​​graag luxemode (waaronder Chanel), verdient bijna 40.000 euro per maand, maar de zorgen van gewone mensen lijken haar niet te beroeren: Christine Lagarde (65) doet de rentes, lonen en spaargelden en pensioenen wegsmelten”, schrijft Bild, dat eerder ook al het onverwachte vertrek van de Duitse hardliner Jens Weidmann “een catastrofe” noemde.

Hoge inflatie is gunstig voor overheden met een hoge staatsschuld, omdat dan die schuld dan in reële termen minder zwaar gaat wegen en makkelijker af te betalen is. Wat de Duitse commentatoren vrezen is dat de Duitse spaarder geslachtofferd wordt voor de belangen van de “Latijnse” eurolanden met een hoge staatsschuld.

Meer