Videospeler inladen...

Kustburgemeesters dringen niet aan op controle van invoering coronapas

Vanaf 1 november wordt in Vlaanderen de coronapas ingevoerd voor wie op restaurant of café wil, maar de politie zal daar niet al te streng op toezien. Dat vertellen kustburgemeesters Jean-Marie Dedecker en Steve Vandenberghe in "De zevende dag". In het Middelkerke van burgemeester Dedecker krijgt die controle bij de politie zelfs “de laagste prioriteit”: “Wij hebben andere katten te geselen.”

Burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (Vooruit) zegt dat café-uitbaters vooral niet opnieuw een sluiting van de horeca willen. De invoering van de coronapas in Vlaanderen is volgens hem een wijze beslissing: “Als die coronapas een voorwaarde kan zijn om de veiligheid en de vrijheid van de mensen te garanderen, dan denk ik dat het de moeite waard is.” Jean-Marie Dedecker noemt de maatregel absurd: “Vlaanderen opnieuw de dupe van wat er in Brussel en Wallonië gebeurt.”

Corona komt voor ons voor een deel op de zijlijn te staan

Steve Desmet, korpschef politiezone Knokke-Heist-Damme

Gedeelde verantwoordelijkheid

Volgens de korpschef van de politiezone Knokke-Heist-Damme Steve Desmet heeft de politiek gekozen voor een gedeelde verantwoordelijkheid: “De verantwoordelijkheid wordt voor een deel bij de uitbater en de burger gelegd.” Dat ziet de korpschef graag gebeuren na een periode waarin alle verantwoordelijkheid bij de politie lag: “Corona komt voor een deel op de zijlijn bij ons, maar we gaan wel investeren in sensibilisering.”  

Burgemeesters Steve Vandenberghe en Jean-Marie Dedecker laten hun politie niet controleren op het gebruik van de coronapas, zeggen ze in "De zevende dag".

Videospeler inladen...

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vindt dat het niet langer aan de politie is om deur-aan-deur te gaan met controles op uitvoering van de maatregelen. “De politie zal niet massaal toezien op het gebruik van de coronapas”, vertelt ze in een interview aan de Franstalige krant La Dernière Heure. 

Sensibiliseren, niet controleren

In Knokke-Heist zal de politie dus niet controleren, maar wel sensibiliseren. Dat zal ook de burgemeester van Bredene vragen aan zijn korpschef. Jean-Marie Dedecker heeft een andere boodschap voor zijn politiekorps: “Ik ga vragen voor de laagste graad van prioriteit, wij hebben andere katten te geselen.” 

De burgemeester van Middelkerke zal wel “gehoorzaam” zijn aan de maatregelen, iets waar Vlaams Belang expliciet toe opriep om dat niet te doen. Vandenberghe: “Dat maakt het werk van de politie zeer moeilijk. Wat wij doen in Bredene is de handen in elkaar slaan en dan zie je dat heel wat vrijwilligers bereid zijn om horeca te ondersteunen.”  

Meest gelezen