’s Werelds grootste energiebedrijf ziet winst met 160 procent stijgen in derde kwartaal

Saudi-Arabiës oliegigant Aramco zag zijn netto-inkomen met maar liefst 158 procent stijgen in het derde kwartaal, en mocht een winst van 30,4 miljard dollar optekenen in de boeken.

Waarom is dit belangrijk?

's Werelds grootste oliemaatschappijen blijven profiteren van de heropleving van de wereldeconomie en de stijgende olie- en gasprijzen. Hoelang kan dit, in het licht van de wereldwijde energietransitie, blijven duren?

Het Q3-resultaat van Saudi Aramco overtrof ruimschoots de verwachtingen. Analisten rekenden op een mediaan netto-inkomen van 29,1 miljard dollar voor het kwartaal. Aramco rapporteerde een netto-inkomen van 11,8 miljard dollar in het derde kwartaal van 2020.

Energieprijzen

“Onze uitzonderlijke prestaties in het derde kwartaal waren het resultaat van toegenomen economische activiteit in belangrijke markten en een opleving van de energievraag”, aldus Aramco-CEO Amin Nasser, geciteerd door CNBC.

Aramco zei dat de stijging van het nettoresultaat het resultaat was van hogere prijzen voor met name ruwe olie en verkochte volumes, en sterkere raffinage- en chemicaliënmarges in het kwartaal. Het bedrijf profiteert vooral van de heropleving van de wereldwijde energievraag en de toegenomen economische activiteit in belangrijke markten.

“Er zijn nog steeds wat tegenwind voor de wereldeconomie, deels door knelpunten in de toeleveringsketen, maar we zijn optimistisch dat de energievraag in de nabije toekomst gezond zal blijven”, voegde Nasser eraan toe.

WTI ruwe olie is de afgelopen weken boven de 85 dollar gestegen, een niveau dat sinds 2014 niet meer is voorgekomen, nu de markt de focus verschuift van vraagherstel naar aanbodschaarste. De aardgasprijzen zijn dit jaar met ongeveer 130 procent gestegen, wat betekent dat de volledige omvang van de wereldwijde energiecrisis waarschijnlijk eerder in de resultaten van het vierde kwartaal zal worden gevoeld.

“Investeren voor de toekomst”

Aramco heeft een aanzienlijk dividend van 18,8 miljard dollar aangekondigd dat in het vierde kwartaal zal worden uitgekeerd. De gearing, een maatstaf voor de schuldpositie van het bedrijf, verbeterde ook van 23% naar 17,2% dankzij de hogere olieprijzen en de sterkere kasstromen.

Aramco zei ook dat het zou “investeren voor de toekomst” met kapitaaluitgaven van 7,6 miljard dollar in het derde kwartaal, wat een stijging van 19 procent betekent, vergeleken met dezelfde periode in 2020. Aramco zei te verwachten dat de kapitaaluitgaven in 2021 ongeveer 35 dollar miljard zullen bedragen.

Meevaller voor Big Oil

De resultaten bevestigen een topkwartaal voor “Big Oil“, een term die wordt gebruikt om te verwijzen naar ’s werelds grootste olie- en gasbedrijven. De Amerikaanse oliemultinationals ExxonMobil en Chevron profiteerden ook van de stijgende prijzen en rapporteerden een winst die in het afgelopen kwartaal naar recordhoogten steeg. Royal Dutch Shell rapporteerde een record kasstroom, terwijl TotalEnergies ook een sterke stijging van de prestaties zag.

Klimaatverandering

De sterke cijfers komen op een moment dat de sector te maken krijgt met aanzwellende kritiek van milieuactivisten; zijn klimaatambities worden onthaald op cynisme. Bedrijven, waaronder Aramco en de oliegigant Adnoc uit de VAE, hebben enkele dagen voor de COP26-klimaattop enkele klimaatinitiatieven gelanceerd, terwijl ze tegelijkertijd van plan zijn te investeren om de olieproductie in de komende jaren op te voeren.

″Ik denk dat de meeste mensen het erover eens zijn dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen voor de samenleving is,″ wist Aramco-voorzitter Yasir Al-Rumayyan via e-mail te vertellen aan CNBC.

“We hebben een transitie nodig waarbij niet wordt genegeerd dat petrochemicaliën essentiële bouwstenen zijn voor het moderne leven – inclusief de smartphones die we allemaal gebruiken en de producten waarop we vertrouwen om COVID te bestrijden,” voegde hij eraan toe.

13 miljoen vaten per dag in 2037

Aramco streeft naar een netto-emissie-uitstoot van nul in 2050 voor alle activiteiten die het in handen heeft, en wil tegelijkertijd de olieproductie verhogen tot 13 miljoen vaten per dag in 2037. De aparte belofte van Saoedi-Arabië om bijna 190 miljard dollar te investeren om tegen 2060 een netto-emissieneutrale productie te bereiken, kreeg zowel lof toegezwaaid als kritiek te verduren.

Meer