Foto Aeterna

Gentse ondernemers plaatsen QR-code op grafsteen om overledenen te herdenken

Gentse ondernemers Willem Himpe en Willem Lannoye hebben een nieuwe manier bedacht om overledenen te herdenken: ze plaatsen een QR-code op hun grafsteen of urne. Wie die code scant kan dan herinneringen en foto's van de overledene zien. "We willen verder gaan dan de naam, en de geboorte- en sterfdatum van een overledene", vertellen de ondernemers over hun nieuw concept.

Wie wil kan voortaan overledenen herdenken door een QR-code te plaatsen op het graf of de urne van een dierbare. Dat idee kwam van de Gentse ondernemers Willem Himpe en Willem Lannoye. Door QR-codes te plaatsen op grafstenen en urnen kunnen familieleden toegang krijgen tot het levensverhaal van de overledene. Dat doen ze door de QR-codes te scannen met hun smartphone. "We willen mensen op het kerkhof de mogelijkheid geven om de persoonlijkheid van hun dierbare te herbeleven of te ontdekken", zeggen ze daarover.

(Lees verder onder de foto)

Oude foto's ontdekken

Familieleden of vrienden die de QR-code scannen kunnen ook zelf herinneringen toevoegen. Dat merkte ook Piet Vandenbogaerde. Hij liet een QR-code plaatsen op het graf van zijn moeder. "De code is al gescand door tantes en nonkels", zegt hij. "Zij hebben al dingen toegevoegd waar wij totaal geen weet van hadden. Het is fijn om zo nieuwe dingen over haar te leren kennen."

Zo zag Vandenbogaerde enkele foto's van zijn moeder die hij nooit eerder zag. "Neven en nichten van mijn moeder hadden blijkbaar nog oude foto's liggen. En het is heel leuk om die voor de eerste keer te ontdekken. Zo komen herinneringen van vroeger weer tot leven", vertelt hij nog.

Meest gelezen