Tigray-rebellen
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Rebellen uit Tigray aan opmars bezig in Ethiopië, premier Abiy Ahmed roept burgers op zich te verzetten 

De Ethiopische premier Abiy Ahmed roept burgers op om hem te steunen en de wapens op te nemen in de strijd tegen de rebellen uit de Tigray-regio. Dat heeft hij geschreven op sociale media. De rebellen van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) zijn namelijk aan een opmars bezig, ze zeggen dat ze twee belangrijke steden ingenomen hebben aan een snelweg richting hoofdstad Addis Abeba.

De Ethiopische premier Abiy liet gisteren in een verklaring weten dat “het leger op vier fronten vecht tegen de Tigray-troepen”. Hij riep daarnaast de burgers zondagavond op Facebook op om zich te mobiliseren tegen de Tigray-rebellen.  "Onze mensen moeten marcheren... met alle wapens en middelen die ze hebben om ons tegen deze terroristen te verdedigen, om ze af te weren en om het TPLF te begraven."

Op deze manier dreigt het conflict, dat het land al een jaar verscheurt en al duizenden doden heeft veroorzaakt, nog verder te escaleren.

Reactie opmars Tigray-rebellen

Het TPLF beweerde gisteren dat ze de belangrijke steden Dessie en Kombulcha onder controle hadden, op zo’n 380 kilometer van de hoofdstad. Het is het dichtste dat de rebellen bij Addis Abeba zijn geraakt, sinds de start van de gevechten in november vorig jaar. De Ethiopische regering ontkent dat de Tigray-rebellen de controle hebben over deze steden.

Bovendien lieten de Tigray-rebellen het afgelopen weekend aan persbureau AP weten, dat ze zich mogelijk fysiek zullen aansluiten bij de rebellen van het Oromo Liberation Army (OLA).  Deze zomer hadden ze al aangekondigd dat ze elkaar militair zouden steunen. Deze etnische Oromo minderheid prees premier Abiy ooit als de eerste premier van hun etnische Oromo-groep.

Maar er is onvrede over de premier ontstaan ​​over het opsluiten van belangrijke Oromo-leiders. Als beide rebellengroepen zich verenigen zouden de gevechten de Oromo-regio kunnen bereiken die grenst aan Addis Abeba.

in Mekele

Al een jaar gevechten aan de gang

Ongeveer een jaar geleden zijn de gevechten begonnen in het noorden van land, daar voerde het leger van Ethiopië een bloedig offensief tegen de plaatselijke rebellen in de provincie Tigray. Sindsdien heerst er chaos en onrust in het land. Eind november riep de premier uit dat hij de oorlog had gewonnen, maar er bleven berichten van gevechten, chaos en onrust opduiken. In juni kondigde de premier een staakt-het-vuren af, maar tot op de dag van vandaag worden er nog steeds gevechten gemeld. 

Door het conflict in de regio zijn er al duizenden doden gevallen, meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht en meer dan vier miljoen mensen hebben hulp nodig. Zowel de regeringstroepen als de Tigray-rebellen worden beschuldigd van oorlogsmisdaden. Mensenrechtenorganisaties spreken van een humanitaire crisis.

Meest gelezen