De Franse president Emmanuel Macron
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Franse president Emmanuel Macron: "Australische premier heeft gelogen over duikbootdeal"

Volgens de Franse president Emmanuel Macron heeft de Australische premier Scott Morrison tegen hem gelogen over het verlies van het miljardencontract voor de bouw van duikboten in september. Dat zei hij op de G20-top in de Italiaanse hoofdstad Rome. Macron gaf ook aan dat er meer inspanningen moeten geleverd worden om het vertrouwen tussen de twee landen te herstellen.

De Franse president Macron zei aan een groep verslaggevers tijdens de G20-top in Rome dat hij veel respect heeft voor AustraliĆ«, maar "als je respect hebt voor elkaar, moet je ook eerlijk zijnā€. Op de vraag of hij vond dat Morrison tegen hem had gelogen, antwoordde Macron: "Ik denk het niet, ik weet het."

Videospeler inladen...

Zowel Macron als Morrison waren in Rome voor de G20-top, het was de eerste keer dat ze elkaar hebben ontmoet sinds Australiƫ het akkoord van ruim 50 miljard euro met Frankrijk verbrak. Australiƫ heeft namelijk een nieuwe alliantie gesloten met de Verenigde Staten en Groot-Brittanniƫ.

De nieuwe veiligheidsalliantie, AUKUS genaamd, geeft AustraliĆ« toegang tot atoomduikboten. De aankondiging in september werd met boosheid onthaald in Parijs. Frankrijk riep zijn ambassadeurs terug uit Washington en Canberra. De Fransen hadden het openlijk over leugens en verraad.Ā 

De Australisch premier Scott Morrison en de Britse premier Boris Johnson
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Morrison ontkende gisteren dat hij had gelogen tegen Macron. Volgens Morrison had hij al eerder aan de Franse president uitgelegd dat conventionele duikboten niet langer zouden voldoen aan de behoeftes van AustraliĆ«.Ā 

De Australische premier herhaalde dat de aankoop, van ten minste acht nucleair aangedreven duikboten in de nieuwe deal met de VS en het VK, de voorkeur had op de overeenkomst van 2016 met Frankrijk.

Gevraagd naar hoe de relaties met Frankrijk verder zullen evolueren, zei Morrison dat zijn regering focust op projecten van gedeeld en wederzijds belang in de Indo-Pacific, maar hij gaf ook toe dat herstel van de relatie "tijd zal kosten".

Meest gelezen