Een gigantisch kunstwerk met gepersonaliseerde rozen symboliseert het verdriet. ©  Bert De Deken

Uitvaartondernemer Jan Schillebeeckx brengt 1.300 rouwenden bijeen voor het afscheid dat corona hen niet gunde

Turnhout -

Allerheiligen doet ons stilstaan bij de vluchtigheid van het leven. De doden zijn de voorbije dagen intenser herdacht. Al was een herdenking nergens zo collectief als in crematorium Pontes in Turnhout waar 1.300 nabestaanden hun dierbaren eerden.

Stefan Laenen

Corona belette het afgelopen jaar vaak een waardig afscheid. Er waren periodes waarin een uitvaart amper vijftien aanwezigen mocht tellen. Overledenen kregen dus niet steeds het afscheid dat ze verdienden. Uitvaartondernemer Jan Schillebeeckx – met rouwcentra in Arendonk, Retie, Ravels en Oud-Turnhout – kan erover meespreken.

“Corona liet overal sporen na, en in onze sector is dat helaas niet anders. Vele afscheidsdiensten vonden plaats in beperkte kring”, betreurt Jan Schillebeeckx. “Rond Allerheiligen organiseren we al enkele jaren een herdenkingsmoment. Elke familie die we van oktober tot oktober bijstonden, krijgt daarvoor een uitnodiging. De massale interesse voor deze editie bewijst dat de behoefte om te gedenken groot is. Nabestaanden konden geen afscheid nemen zoals het hoort, daardoor zijn families in hun rouw tekortgedaan. Elkaar een troostende knuffel gegeven, was verboden. Vanuit de volksgezondheid begrijpen we die maatregelen, maar ze voegden extra lijden toe aan pijnlijke ogenblikken. Daarom willen we het zware verdriet verlichten door alle getroffen families bijeen te brengen.”

 ©  Bert De Deken

Sereen

Zoals de familie Hendrickx uit Turnhout. Zij namen een jaar geleden afscheid van oud-burgemeester Marcel Hendrickx. “Het was een serene herdenking”, vertelt dochter Hilde. “Het afscheid van mijn vader verliep verplicht in kleine groep. Net daarom deed het samenzijn met anderen vandaag veel deugd.”

Er waren vier vieringen met in totaal 1.300 aanwezigen in het crematorium van Turnhout. “We moesten de inschrijvingen helaas stopzetten. We verwelkomden zaterdagmiddag 75 families uit Poppel, Weelde en Ravels. Op zaterdagavond 75 families uit Oud-Turnhout. Zondagmorgen herdachten we 79 overledenen uit Turnhout en zondagmiddag kwamen 80 families uit Retie en Arendonk. De samenhorigheid was groot”, vertelt voorgangster Aline Bruurs.

 ©  Bert De Deken

Leo Lenaerts en zijn echtgenote Linda uit Oud-Turnhout beamen dit. “We verloren in juni mijn moeder”, betreurt Leo. “Uitvaartzorg Jan Schillebeeckx gaf haar het afscheid dat ze verdiende. Ondanks het verdriet bewaar ik vooral een warm gevoel aan die intense periode. Op de herdenking overviel dit gevoel ons opnieuw, als een warm deken. Tijdens de dienst keek ik rond, niemand hield het droog. Ik zag velen hun zakdoek bovenhalen. Op een indrukwekkende manier is er vandaag de juiste snaar geraakt, chapeau.”

Derde generatie

Hoewel elk van de vier herdenkingen ruim driehonderd aanwezigen telde, werd elk moment zeer persoonlijk. Peter Mertens nam een half jaar geleden afscheid van zijn moeder. De man uit Ravels kwam samen met zijn gezin naar de herdenking. “Het was een geheel van prachtige teksten en beklijvende livemuziek van de dames van Petticoat uit Geel. Alles geïllustreerd met stemmige natuurbeelden. Elke overledene is bij naam genoemd en haar of zijn foto is getoond op groot scherm. Het geeft voldoening om moeder te zien passeren, het is en blijft een vorm van erkenning. Mijn moeder kende Jans vader. Jan is al de derde generatie binnen het familiebedrijf en dat voel je. Het vakmanschap zit in hun bloed en komt tot uiting in de kleinste details.”

Zussen Hilde en Ilse Raeymaekers uit Weelde. ©  Bert De Deken

De zussen Hilde en Ilse Raeymaekers uit Weelde spreken zich uit over die details. “We zijn hier met onze familie om vader te herdenken. Personeel begeleidde ons tot op onze plek zodat we met gans de familie bij elkaar zaten. Op het einde kreeg iedereen een roos, waarop we een boodschap noteerden met een gouden stift. In die kleine dingen merk je de grootste zorg waarmee dit initiatief is gerealiseerd. Als apotheose staken we alle bloemen buiten in een gigantisch hart, dat resulteerde in een indrukwekkend kunstwerk. Nadien kreeg iedereen koffie en cake. We krijgen zelfs een tastbare herinnering mee naar huis. Een glazen kaarsenhouder waarin de naam en foto van ons vader is gegraveerd. Al die vlammetjes symboliseren heel veel warmte.”

Het kunstwerk met de rozen verhuist naar de treurwilg bij het crematorium. Alle appreciatie doet zaakvoerder Jan Schillebeeckx deugd. “Op het einde van vieringen dankte ik de mensen en mijn personeel, want Schillebeeckx is een team. Dit was puur teamwerk. Ook voor ons voelt dit als het afsluiten van een intense periode.”

Jan Schillebeeckx. ©  Bert De Deken

Info: www.schillebeeckx.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen