Federaal parlementslid Kris Verduyckt (Vooruit) spoorde met een speciale trein naar de klimaattop in Glasgow. ©  RR

Plus ArtikelKlimaattop

Lommels parlementslid Kris Verduyckt met speciale trein naar klimaattop in Glasgow

Lommel/Glasgow -

Een van de weinige Limburgers die aanwezig is op de 26ste klimaattop is Kris Verduyckt (44). Het federaal parlementslid (Vooruit) uit Lommel stapte zaterdag op een speciale trein naar de top in Glasgow. “Dat het cruciaal wordt, dat beseft nu wel iedereen.”

Roel Damiaans

De Rail to the COP-trein vertrok in Amsterdam en reed via tussenstops in Rotterdam, Brussel en Londen naar de klimaattop in het Schotse Glasgow. “Op het perron in Brussel heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans nog een speech gegeven waarom deze top zo belangrijk is. Aan boord van de trein zaten honderden mensen die op de een of andere manier met het klimaat begaan zijn. Van activisten tot wetenschappers, maar ook politici zoals ik”, zegt Verduyckt.

De speciale trein reed van Amsterdam en via Rotterdam, Brussel en Londen naar de klimaattop in Glasgow. ©  BELGA

De Lommelaar vindt het heel belangrijk om aanwezig te zijn op een klimaattop die nog hypercruciaal is. “Alle regeringen van ons land hebben een resolutietekst ondertekend waarin staat dat de huidige inspanning om de opwarming van de aarde tegen te gaan niet voldoende zijn. En dat er dus meer maatregelen nodig zijn. Dat mogen geen loze beloftes zijn, ik wil in Glasgow kijken of ons land woord zal houden.”

“We hebben het nog in eigen hand, maar het moet allemaal wel veel strikter en veel sneller. Hopelijk dringt dat bij iedereen door in Glasgow”

Kris Verduyckt - federaal parlementslid (Vooruit)

Ritme van de zon

Kris Verduyckt trok ook naar Schotland om er interessante mensen te ontmoeten. “De grote internationale politieke kanonnen komen later deze week naar de top. Zij zullen uiteindelijk moeilijke knopen moeten doorhakken. Ik ben hier om te netwerken en dat gaat beter wanneer het rustiger is.” Op de trein sprak de Lommelse politicus lang met twee wetenschappers. “Ze zijn iets minder doemdenkend dan sommige activisten. Maar de boodschap is wel duidelijk: het moet nú gaan gebeuren. Nog eens vijf jaar wachten is geen optie meer. Hun voorstel is om meer op het ritme van de zon te leven. Lange tijd hebben we ’s nachts veel elektriciteit verbruikt omdat er door de kerncentrales genoeg voorradig was. In de toekomst zouden we ons verbruik meer concentreren op momenten dat we zonne-energie kunnen opwekken. Vandaar dat ook het winter- en zomeruur belangrijk kunnen worden.”

Onomkeerbare processen

Voor de start van elke klimaattop wordt wel gezegd dat het vijf voor twaalf is. En toch komt er maar moeizaam beweging in. “Ik ben het daarmee niet helemaal eens”, zegt Verduyckt. “De laatste jaren zijn er wel degelijk stappen gezet. Misschien niet zo snel als iedereen zou willen, maar toch. De klimaatproblematiek staat wereldwijd bovenaan elke politieke agenda. We moeten drastische beslissingen nemen om te voorkomen dat de gemiddelde temperatuur op onze planeet met 1,5 tot 2 graden gaat stijgen tegen 2100. Je moet er ook over waken dat de klimaatpolitiek de sociale ongelijkheid niet vergroot. Mensen die het budget hebben om bijvoorbeeld te isoleren, zullen hun energiefactuur zien dalen. Extra klimaatmaatregelen mogen mensen met minder middelen niet dieper in de miserie duwen.”

Het sombere nieuws is dat aan de inspanningen die we wereldwijd nu leveren we naar 2,7 graden stijging afstevenen. Als we dat niet kunnen tegenhouden dan wordt natuurlijke processen in gang gezet die niet meer omkeerbaar zijn: smeltend poolijs, ontdooiende permafrost, stijgende zeespiegel, extremer weer. “We hebben het nog in eigen hand, maar het moet allemaal wel veel strikter en veel sneller. Hopelijk dringt dat bij iedereen door in Glasgow”, aldus Verduyckt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer