Direct naar artikelinhoud
NieuwsMesaanval Japan

The Joker-fan wilde door mesaanval in Tokio de doodstraf krijgen: ‘Hij zwaaide met een lang, bebloed mes’

Verdachte Kyota Hattori.Beeld AFP

De 24-jarige man die zondag in een trein in Tokio passagiers aanviel met een mes, deed dat omdat hij ‘mensen wilde vermoorden’ en hoopte ‘daarna de doodstraf krijgen’.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo News heeft de verdachte, Kyota Hattori, dit tegenover de politie verklaard. Hij gaf ook toe fan te zijn van het personage The Joker uit de Batman-films. Hij zou ook als hem verkleed zijn geweest tijdens zijn daad.

Mensen sprongen doodsbang uit de ramen van de trein, melden de Japanse politie en ooggetuigen aan persbureaus AP en Reuters. Onder de zeventien gewonden zijn er drie ernstige gevallen. Niet iedereen was gestoken. De politie wist de dader ter plekke te arresteren.

De aanval vond rond 20.00 uur lokale tijd plaats. De man stak om zich heen naar andere passagiers. De trein, die op weg was naar het centrum, zat vol met mensen die Halloween wilden gaan vieren op een van de vele feestjes in de Japanse hoofdstad.

Via Twitter zijn verschillende video’s van het incident gedeeld. Daarop is onder meer te zien hoe mensen in paniek wegrenden op Kokuryo Station, waar de trein een noodstop maakte. Daarna licht er iets op in een van de wagons. De dader heeft brand gesticht. Op een andere video is te zien hoe mensen uit de ramen van de trein klauteren, omdat de deuren niet openden.

Bebloed mes

“Ik dacht dat het een Halloweenstunt was,” zegt een ooggetuige aan de Japanse krant Yomiuri. Hij zag passagiers in paniek zijn kant in de trein op rennen. “Daarna zag ik een man lopen. Hij zwaaide met een lang mes. Er zat bloed aan.”

Een andere passagier vertelt persbureau AFP dat de dader zijn daden pleegde zonder enige emotie te tonen. “Gewoon mechanisch. Ik denk dat iedereen daar bang voor was.”

Video wordt geladen...

Ook Shunsuke Kimura was getuige van het drama. Hij maakte een filmpje van de mensen die wegrenden. Terwijl hij uitvogelde wat er aan de hand was, hoorde hij een knal en zag hij rook. Hij sprong ook uit een raampje, viel op het perron en bezeerde zich aan zijn schouder. “Het was enorm eng.”

Stoel

Agenten die op de noodmelding afkwamen, wisten de man te arresteren in het treinstel. Hij zat er op een stoel, rookte een sigaret en verzette zich niet. Hij draagt een paars pak met een groen overhemd, zoals The Joker droeg in de Batman-film The Dark Knight.

De politie doet nader onderzoek op het perron en in de trein. Het motief van de dader is nog onbekend. Verschillende lokale media melden volgens Reuters dat de man ‘mensen wilde doden, omdat hij ter dood wilde worden veroordeeld.’ Nippon TV meldt dan weer dat de verdachte tegen agenten heeft gezegd geïnspireerd te zijn door een eerdere steekpartij in een trein.

Kyodo News weet te melden dat de man ook met zuur heeft rondgespoten, maar dat kan de politie nog niet bevestigen.

Tweede keer

Het is het tweede steekincident in een trein in Tokio in iets meer dan twee maanden tijd. In augustus, de dag voor de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad, stak een 36-jarige man tien passagiers neer. Hij vertelde de politie later dat hij vrouwen wilde aanvallen die er blij uitzagen.

In diezelfde maand raakten ook twee mensen gewond in een metrostation in Tokio nadat een man hen met een zuur had bespoten.